Een scriptie is waarschijnlijk een van de grootste documenten die je ooit zult maken, en waar je na afloop ongelofelijk trots op bent. Het bevat veel informatie op basis van jouw persoonlijke research over het door jou gekozen onderwerp. Een van de meest gebruikte vormen in een scriptie is in de vorm van een interview. Want wat de inhoud van jouw scriptie ook is, er zijn altijd experts of ervaringsdeskundigen die meer diepgang kunnen bieden als waardige bron voor de bevindingen in jouw scriptie. Maar hoe kan je nu het beste een interview opnemen voor je scriptie? We vertellen het hier.


1. Bereid het gesprek goed voor

Ze zeggen altijd: een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor het voorbereiden op het interview. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden op het interview dat je gaat houden door jouw vragen vooraf op te schrijven zodat je deze bij de hand hebt en stapsgewijs af kunt gaan. Natuurlijk kun je deze ook uittypen en jouw laptop meenemen naar het interview om ter plekke aantekeningen te maken, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Belangrijk hier is: zorg dat je alles zo efficiënt mogelijk voor jezelf voorbereid zodat je je op het moment zelf alleen op het gesprek kunt focussen.

2. Bepaal jouw benodigdheden

Vervolgens is het belangrijk om na te denken over hoe je het gesprek gaat opnemen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een recorder, een transcribeer programma of door het geheel te filmen met je smartphone. Het belangrijkst is dat de tekstuele inhoud duidelijk terug te luisteren is, daarom is de kwaliteit van de apparatuur die je voor het opnemen gebruikt van groot belang. Bonus tip: vergeet de geïnterviewde vooraf niet op de hoogte te stellen dat het gesprek zal worden opgenomen, om ongemakkelijke situaties tijdens het gesprek te voorkomen.

3. Kies de juiste setting

Een belangrijke stap die niet vergeten mag worden: kies de juiste setting voor het interview. Wanneer je bijvoorbeeld in een openbare ruimte met iemand afspreekt is het van groot belang dat jullie elkaar goed kunnen verstaan, vooral omdat je het gesprek ook via de recorder goed wil kunnen terug beluisteren. Naast geluidsomstandigheden is de setting ook bepalend voor de sfeer van het interview. Denk hier dus goed over na!

4. Doorvragen

Ten slotte is het belangrijk om na te gaan of jij met alle ontvangen antwoorden voldoende informatie hebt om verder te kunnen. Je wilt bovendien niet iemand opnieuw moeten contacteren met extra vragen. Dit kun je vooraf voorkomen door bij de genoteerde vragen steekwoorden of extra aanvullende vragen op te schrijven die je kunt stellen, wanneer het antwoord te kort is of niet genoeg op de inhoud in gaat. Doorvragen is belangrijk, soms heeft de geïnterviewde namelijk net dat extra steuntje nodig om tot een volledig antwoord te komen.

Met deze tips weet jij zeker dat je zelfverzekerd het interview ingaat, en deze zo vaak als je maar wilt opnieuw kunt beluisteren om alles woord voor woord te citeren. Zo maak je optimaal gebruik van deze waardevolle bron en ben je weer een stapje dichter bij het slagen. Heel veel succes!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>