Posted in  Cars  on  juli 7, 2021 by  San0 comments

Een van de belangrijkste uitgangspunten van de economische wetenschap is dat mensen in het economisch verkeer precies weten wat ze willen en daarom rationele keuzes maken. Zo een uitgangspunt is mooi, maar in de praktijk weten we zelf maar al te goed dat de keuzes die we maken, worden beïnvloed door duizenden factoren die we nauwelijks kunnen benoemen.

Rationeel acterende consument

Zo staan we in de winkel bij de bakker voor een halfje bruin en gaan we naar huis met twee volkoren broden, een rustiek krentenbrood en vier tompoucen. We weten nauwelijks hoe dat is gebeurd. Was het de voorgaande klant die een tompouce kocht? De oude buurvrouw die een week eerder vertelde dat krentenbrood vroeger zo lekker was? Of vond je het vervelend om het hele eind naar de winkel te wandelen voor een half brood? In ieder geval was het nauwelijks de actie van een rationeel acterende consument.

Emotie en ratio

Hetzelfde gebeurt vaak als we een nieuwe auto willen. Enerzijds willen we niets liever dan een prachtige auto die ons zelfbeeld ondersteunt of, nog beter, anderen overtuigd van ons zelfbeeld, terwijl we aan de andere kant zo min mogelijk willen betalen voor een auto waarmee we dagelijks van huis naar werk en weer terug rijden. Zo worden we verscheurd tussen emotie en ratio.

leaseauto kiezen

Maak je een emotionele of rationele keuze?

Mooi, succesvol en avontuurlijk

Met reclame en marketing weten producenten ons te verleiden om producten te kopen op basis van emotie. Vooral als het gaat om duurdere producten, zoals auto’s. Ze laten ons geloven dat de auto die we rijden iets zegt over onze persoonlijkheid. Daarom laten ze hun auto’s in spotjes rijden over zonnige wegen in een ver land met kronkelende wegen, waarna we aankomen bij een feest waar al onze vrienden al zijn en die vrienden zijn al net zo mooi, succesvol en avontuurlijk als wij.

Ritsen

Hoe confronterend moet het dan zijn om vanuit die auto, die schijnbaar is gemaakt voor vrijheidslievende avonturiers, elke doordeweekse ochtend in de file te staan naar je werk? In de file te staan, omringd door loonslaven die net als jij verlangen naar het weekend? Je kunt je inbeelden dat de anderen in de file met enige jaloezie naar jouw auto kijken.

Rationele besluiten

Kortom, we laten ons meevoeren naar een droomwereld die heel anders is dan de onze en op basis van die dromen en fantasieën kopen we een auto die duurder is dan wat we wilden betalen. Hoezo rationele besluiten?

foto2

Zie jij jezelf al rijden in je nieuwe leas auto?

Ontloop de fuik!

Toch is er een heel eenvoudige manier om niet in de fuik van de autoproducenten te lopen. Ga zitten en neem de tijd om op te schrijven wat je met de auto gaat doen. Welke ritten ga je ermee maken? Wie rijdt er mee en welke bagage neem je mee? Hoe ziet je vakantie eruit? Heb je een trekhaak nodig voor je caravan of vouwwagen? Verifieer je beschrijving met de overige gezinsleden op compleetheid.

Bekijk ook of het écht nodig is om een auto aan te kopen, wellicht is het leasen van de auto een stuk voordeliger. Helemaal als je pech hebt met de onderhoudskosten van je eerdere auto’s. 

Zoek naar de auto die je nodig hebt!

Nu je deze functionele eisen hebt opgeschreven, ga je op zoek. Je gaat niet op zoek naar de auto van je dromen, maar naar de auto die nodig hebt, want auto’s waarvan je droomt, maken alleen de autofabrikant en het reclamebureau gelukkig. 

Maak een rationele keuze en misschien rijdt jij binnenkort wel in de nieuwe Peugeot 208. Want deze private lease Peugeot is niet alleen schitterend vormgegeven, maar is ook op basis van rationele gronden een uitstekende auto.

Wanneer je kiest voor private lease hoef je niet ineens een groot bedrag te betalen, dit gebeurt maandelijks. Daarnaast geniet je van het feit dat onderhoudskosten bij de leasemaatschappij in rekening gebracht worden.  Zo kan je in die prachtige wagen rijden zonder grote zorgen.

De verwachting om te kopen

Van jongs af aan leert men dat het normaal is om een auto te bezitten. Men gaat er eigenlijk al vanuit dat de auto’s waarin iedereen rondrijd aangekocht zijn. Toch is dit lang niet accuraat.  Zo reden er in 2018 al 150.000 private lease auto’s rond.  De verwachting van 2021 is dat dit stijgt naar 500.000.  Tegenwoordig hebben steeds minder het ervoor over om een gigantisch bedrag neer te tikken. Private lease is hierbij een prachtige uitkomst.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>