Voor elke klus geldt: goed gereedschap is het halve werk. Ook goede verlichting als
onderdeel hiervan mag niet ontbreken. Goed zicht is namelijk altijd van belang en zeker
wanneer het donker begint te worden. Welke soorten verlichting zijn nu handig bij het
klussen? We vertellen je er meer over in dit artikel.


De juiste binnen- en buitenverlichting

Of het nu gaat om een klus binnen- of buitenshuis, goede verlichting is essentieel. Binnen is er vaak al een lichtpunt aanwezig dat je kunt gebruiken voor een klus. Vaak zit deze echter net op een plek, waardoor de verlichting niet optimaal is, daar waar je het nodig hebt. Je kunt in ieder geval een LED tl armatuur lamp eenvoudig aan het plafond bevestigen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor buitenverlichting. Straat- en tuinverlichting kunnen goed zicht bieden, mits de klus in de buurt van het lichtpunt is. Het fijne is dat de kleur licht van buitenlamp en doorgaans een heel eind bij echt daglicht in de buurt komen. 

Zo krijg je ook in het donker een betrouwbaar eindresultaat als je bijvoorbeeld aan het verven bent. In beide gevallen is het altijd prettig om de ruimte waar je werkt extra te verlichten. Belangrijk tijdens het klussen is in ieder geval dat een lamp stof- en spatdicht is. Het licht moet bovendien helder zijn om voldoende zicht te geven. Hier zijn dan ook verschillende opties voor, te weten: bouwlampen, hoofdverlichting en inspectie lampen. 

Bouwlampen

Waarschijnlijk de meest bekende en zeker een veelgebruikte lamp tijdens het klussen, is de bouwlamp. Deze lamp kenmerkt zich door zijn stevige en vooral veilige vormgeving. Het glas is voldoende gehard, zodat het tegen een stootje kan. De behuizing is stofdicht en ook prima bestand tegen vocht. Een ideale bron van verlichting dus om te gebruiken tijdens het klussen, omdat daar nog al eens stof en spetters vrij komen. Meestal werkt een bouwlamp op elektriciteit en zul je dan ook goed moeten letten op het snoer.

Daarentegen is de lamp eenvoudig te verplaatsen en bovendien kun je hem ook op een statief zetten. Zo ben je altijd op elke plek verzekerd van goed licht en is klussen op een later tijdstip prima mogelijk. Bouwlampen zijn ook verkrijgbaar met een accu. Het probleem rond de snoer is dan opgelost, maar hierbij geldt wel weer dat je moet zorgen voor een volle accu. In zo’n geval kan de accu tot wel acht uur mee gaan. Een flexibele oplossing dus.

verbouwing licht

Hoofdverlichting

Soms zijn er van die klussen, waarbij gerichte verlichting noodzakelijk is. Het kan ook gaan om een dieper gelegen stuk wat donkerder is en waar menig lamp onvoldoende bereik heeft. Bijschijnen met een zaklamp is natuurlijk erg onhandig, omdat je je handen nodig hebt voor het uitvoeren van de klus in dergelijke gevallen biedt een hoofdlamp uitkomst. Een zeer praktische oplossing die ook wel eens gebruikt wordt voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld hardlopen in het donker of tijdens het kamperen. Ook deze lamp is stof- en spatdicht.

Inspectielampen

Een andere optie voor het verlichten van een klus, is het gebruik van inspectie verlichting. Deze lampen worden vaak gebruikt bij het inspecteren van kleine en donkere ruimtes. Inspectie verlichting komt in de vorm van een soort pen. Dit maakt het gebruik heel eenvoudig om kleine hoekjes en gaatjes te belichten.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>