juli 10

Klussen op hoogte is risicovol: hier moet je op letten

0  reacties

Huiseigenaren die zelf onderhoud doen lopen onderschatten dikwijls de gevaren. Zonder veiligheidsvoorzieningen de goot schoonmaken op een niet stabiele trap of dakpannen vervangen door kruipend het dak op te gaan door het zolderraam.


Voorzieningen verplicht

Werken op hoogte kent ook in de professionele bouw de meeste ongevallen zelfs met fatale afloop. Ofschoon er de regel bestaat dat vanaf 2,5 meter hoogte speciale voorzieningen noodzakelijk zijn, worden ze niet altijd toegepast. Meestal vanwege werkdruk wordt er geen gebruik gemaakt van speciale voorzieningen of ze zijn op het moment niet voorhanden. Het betreft dan tijdelijke voorzieningen zoals het plaatsen van mobiele ankerpunten en het werken met een leeflijn.

Leeflijn met harnas

Een leeflijn wordt gespannen tussen twee ankerpunten. Met een veiligheidsharnas wordt een diepe val voorkomen doordat de veiligheidslijn zorgt voor een valdemping. Het wordt toegepast wanneer er geen permanente bescherming aanwezig is. De kosten van een eenvoudig veiligheidsharnas en leeflijn zijn overzienbaar en geldt in feite als een verzekering. Het is niet slim om te bezuinigen op veiligheid.

Trappen en steigers

Hetzelfde geldt voor het werken op een trap. Een trap is een instrument om naar een hoger niveau te komen en is zeker niet bedoeld als een werkplek. Toch gebruikt menig klusser een trap in plaats van een steiger. Steigers of hoogwerkers zijn te huur bij diverse bedrijven waarbij ook nog duidelijke instructies wordt gegeven voor een juist en veilig gebruik. Naast veiligheidsvoorzieningen voor het valrisico zijn er persoonlijke beschermmiddelen.

Helm of pet?

De meeste ongelukken betreffen letsel aan handen, voeten en hoofd. Met een veiligheidshelm, veiligheidsschoenen en -handschoenen is groot of klein leed te voorkomen. Veilig klussen is een mentaliteit en het dient een gewoonte te worden om een goede helm te dragen. Veiligheidshelmen zijn er in verschillende klassen, maar ook in kleuren. De groene helm is bestemd voor bezoekers op een bouwplaats en biedt een goede veiligheid. In plaats van een helm zijn er ook veiligheidspetten. Ze beschermen vooral tegen stoten en worden daarom ook wel stootpet genoemd.

Veel ongelukken gebeuren ook door het verkeerd gebruik van handmachines, maar ook door ondeugdelijk gereedschap. Gebruik dus uitsluitend het juiste gereedschap en lees de gebruikershandleiding bij elektrische apparaten.


Tags


You may also like

3 Verftrends van 2021!

3 Verftrends van 2021!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>