Mannen drinken meer koffie dan vrouwen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu drinken mannen namelijk gemiddeld vijf kopjes per dag terwijl vrouwen bij 3,5 kopje blijven steken.

Koffie is hot en populairder dan ooit. Jaarlijks worden er dan ook meer dan 400 miljard kopjes koffie geschonken. Tijd dus om wat meer te weten over dit zwarte goud.

Synoniemen

Als iets populair is en al eeuwenoud kan het niet anders dan dat er synoniemen bestaan. Zo ook met koffie. Je hebt vast wel eens gehoord van een bakkie troost en het zwarte goud. Maar ken je de andere benamingen ook? Zoals leut, pleur, slemp en slobber.

Geen zuivere koffie

Of het spreekwoord over koffie. Als mensen zeggen dat iets geen zuivere koffie is, bedoelen ze dat er iets niet oké is. De uitdrukking komt uit de 19e eeuw. In die tijd werd koffie (die duur was) stiekem vermengd met surrogaatproducten zoals de geroosterde wortel van de cichorei. Deze werd toen bij arbeiders gebruikt als alternatief voor koffie. Rond 1870 werd koffie zo vaak vermengd dat ze het juist andersom gingen melden ‘een kopje zuivere koffie’. De uitdrukking is voor het eerst gebruikt door 1907 door Gerard van Hulzen in zijn boekje ‘De ontredderden’.

Brandstof

Het is nog niet echt efficiënt maar er kunnen al auto’s rijden op koffie. Grappig toch om te weten dat het niet alleen jouw lichaam aandrijft maar ook voertuigen aan kan drijven.

Succesvolle handelswaar

Wist je dat koffie de op één na meest verhandelde grondstof ter wereld is? Olie staat op nummer één en koffie op twee. Maar met de wetenschap dat auto’s op koffie kunnen rijden weet je het maar nooit.

Espressobonen bestaan niet

Een groot misverstand is de espressoboon. De espressoboon bestaat niet. Espresso is helemaal geen boon maar een manier van koffiezetten en de espressobonen zijn gewoon koffiebonen.  Om het de consument makkelijker te maken, wordt bij producten wel de omschrijving espresso gebruikt. Denk maar aan producten als chocoladekoffie-espressobonen en espressomelanges. Hierdoor trekken mensen de conclusie dat espressoeen boon is.

Meer of minder cafeïne

Wist je al koffie met een lichte branding meer cafeïne bevat dan een donker gebrande koffie? Had je het andersom verwacht? Tijdens het roosteren gaat de cafeïne uit de boon. Dus naar naarmate de koffieboon langer geroosterd wordt, wordt er meer cafeïne uit de boon gebrand. Net zo als met alcohol bij het koken.

Koffiecups

Helemaal van deze tijd zijn de koffiecups. Nestlé ontwikkelde een koffiezetsysteem waarbij ze lang houdbare gemalen koffie in een kleine aluminium capsule gebruikte; de Nespresso cups. De naam Nespresso is een afgeleide van de naam Nestlé en espresso. Inmiddels zijn er vele andere fabrikanten met heerlijke koffiecups zoals de Dolce Gusto Cups.

Ontdekt in de 9e eeuw door..

Koffie werd ontdekt door een geit. Tenminste… de jonge geitenhoeder Kaldi bemerkte dat zijn geiten veel meer energie hadden als ze geknabbeld hadden aan de heldere rode bessen van een bepaalde struik. De jongen was zo enthousiast dat hij met de bessen naar Islamitische monnik in een nabijgelegen klooster ging en het verhaal vertelde. De monnik keurde het af en wierp de bessen in het vuur. Maar de geur van de geroosterde bonen was zo lekker dat hij de bonen snel uit de sintels harkte. Ze werden vermalen en opgelost in heet water tot koffie.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>