Weinig ontwerpen van kleding en schoenen hebben zo’n bewogen geschiedenis als de bekende houten klompen. De eerste klompen zijn zelfs te traceren tot in de jaren 1300.
Nederlands eerste gilde van klompenmakers stamt uit 1570, en de mensen in Nederland dragen de klompen al meer dan 700 jaar. Maar in die tijd werd functie belangrijker geacht dan vorm en werden klompen beschouwd als beschermend schoeisel, en niet zozeer als de moderne klompen van tegenwoordig.
Wanneer toeristen Nederland bezoeken, verwachten ze soms wel mensen in de steden tegen te komen die klompen dragen, om vervolgens teleurgesteld te worden. Een willekeurige Nederlander zal niet zo snel een paar houten klompen thuis hebben staan. Ga je echter naar een willekeurige toeristenwinkel in Amsterdam, dan zie je klompen op sleutelhangers, magneten, kleding en meer. En natuurlijk de klompen zelf!
Klompen vroeger vs. nu
De houten klompen van weleer waren tijdens de industriële revolutie populair. Klompen zijn stevig, goedkoop en – wanneer ze met stro gevuld waren ook nog eens warm. Ze zijn over het algemeen gemaakt van elzenhout, berkenhout, plataanhout, wilgenhout of beukenhout. Er zijn zelfs theorieën dat klompendansen voor het eerst gedaan werd door arbeiders. Dit zou zelfs de inspiratiebron zijn voor het moderne tapdansen.
Houten klompen lijken een terugkeer te maken in het straatbeeld
Klompen lijken terug te komen. Niet op de manier waarop de klompen hierboven beschreven worden, maar op een andere manier. Vrouwen en mannen dragen anno 2022 Crocs, maar ook klompen. Crocs zie je steeds vaker in het straatbeeld terugkomen, dit is onder andere te danken aan de samenwerking met Balenciaga. Crocs op zich zijn een soort ‘meme’ geworden, en om heel eerlijk te zijn, lopen best lekker!
Blijkbaar zijn we gezamenlijk op zoek naar schoenen die comfortabel en praktisch zijn.
Waar kun je in Nederland klompen kopen?
Natuurlijk in onze hoofdstad, maar ook als je iets unieks zoekt, is er een kleur klompen voor jou te vinden. Online weliswaar!