Kramp in hand of vingers kan erg vervelend zijn. Meestal is het onschuldig en niet iets om je direct zorgen over te maken. Er kunnen eenvoudige oorzaken aan ten grondslag liggen, zoals overbelasting of het simpelweg ouder worden van je spieren. maar de oorzaak kan ook een achterliggende medische aandoening zijn.
Inhoud van dit artikel
Wat is kramp?
Je spierspanning wisselt gedurende de dag. Het ene deel van de spier is in ruststand terwijl het andere deel actief is. Op deze manier kunnen je spieren langdurig blijven presteren. Wanneer nu de zenuwen die de spieren laten samentrekken te veel signalen uitzenden, trekken alle spiervezels in een keer samen en dan ontstaat kramp.
Hand- en vingerkramp
Kramp in vingers of hand duurt gelukkig meestal maar kort maar kan pijnlijk zijn en gepaard gaan met andere symptomen. Zo kun je bijvoorbeeld een brandend of tintelend gevoel krijgen, gewrichtspijn, stijfheid of zwelling in de hand. Soms treedt handkramp acuut op, vaak na overbelasting of letsel en gaat vanzelf weer over. Hand- en vingerkramp kan echter ook chronisch worden.
Mogelijke oorzaken van kramp in je hand
Soms is de oorzaak van hand- en vingerkramp gewoon niet te achterhalen. Er zijn echter wel een aantal oorzaken bekend.
1.Letsel en spiervermoeidheid
Denk bij letsel bijvoorbeeld aan een beklemming van een zenuw in je hand. Spiervermoeidheid treedt op door overbelasting. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je vaak dezelfde herhalende bewegingen maakt. Dan moet je niet alleen denken aan werken met een computer maar ook aan het bespelen van een instrument of het werken met bepaalde machines of apparaten.
2.Afname spiermassa
In de loop van de jaren wordt niet alleen jij maar worden ook je spieren ouder en verliezen aan spiermassa. Daardoor kan het zijn dat andere spieren overbelast raken en een krampgevoel geven. Krampen komen daardoor vaker voor naarmate men ouder wordt.
3. Onvoldoende vocht
Wanneer je niet voldoende drinkt of heel erg zweet kun je uitgedroogd raken. Uitdroging beïnvloedt de werking van de spieren en kan voor spierkrampen zorgen. Hoewel je bij uitdroging vaak in eerste instantie zult denken aan warmte en hoge temperaturen, kan uitdroging ook bij lage temperaturen voorkomen als je onvoldoende vocht binnenkrijgt.
4. Tekort aan mineralen
Voor het samentrekken en ontspannen van je spieren zijn essentiële mineralen nodig. Natrium, kalium, magnesium spelen een rol bij veel processen in je lichaam en zorgen o.a. ook voor een goede werking van je spieren. Ze helpen om je spieren te ontspannen en kunnen bij het voorkomen van handkramp een rol spelen. De balans tussen deze mineralen kan verstoord worden door een zout- en vochttekort. Een tekort aan deze stoffen kan ook veroorzaakt worden door verkeerde voeding, een schildklierprobleem of door het slikken van bepaalde medicijnen.
4, Zuurstoftekort in een spier
Een goede bloedcirculatie zorgt voor een goede verdeling van voedingsstoffen en zuurstof door je lichaam. Wanneer die circulatie niet goed is, kan dat tot gevolg hebben dat er een zuurstoftekort in de spier ontstaat en kan er handkramp ontstaan.
5. Achterliggende medische aandoeningen
Een mogelijk oorzaak van hand- en vingerkramp kan ook diabetes (suikerziekte) zijn. Een complicatie die hierbij kan optreden is het zogenaamde ‘stijve hand syndroom’. De naam zegt het al. Bij deze aandoening worden pezen en spieren in je hand langzaam stijver. Wanneer je al langere tijd suikerziekte hebt, dan kan op een gegeven moment polyneuropathie ontstaan. Dat is een aandoening van de gevoelszenuwen waardoor er gevoelsstoornissen in je handen kunnen ontstaan.
Een andere mogelijke oorzaak kan het carpaal tunnel syndroom (CTS) zijn. Dit is een aandoening waarbij de middelste handzenuw in de pols bekneld is geraakt. Meestal veroorzaakt dit pijn of tintelingen in je duim, je vingers en/of in de palm van je hand.
Ook van reumatoïde artritis is bekend dat het handkramp kan veroorzaken. Bij deze aandoening heb je niet alleen last van kramp in je handen, maar ook in onder meer je enkels, knieën, polsen en meestal symmetrisch. Als je het in je ene hand hebt, dan is de andere vaak ook betrokken.
Bij mensen met een nieraandoening komt vooral beenkramp vaak voor maar nieraandoeningen kunnen ook handkramp veroorzaken.
Wat kun je zelf tegen hand- en vingerkramp doen?
De behandeling van hand- en vingerkramp is afhankelijk van de oorzaak maar meestal kun je zelf een aantal maatregelen nemen om de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.
- Zorg voor voldoende vocht
- Stop met de activiteit die hand- of vingerkramp veroorzaakt. Probeer de spier langzaam te laten ontspannen door te rekken. Ook wrijven, warmte of juist kou (ijs) kan verlichting geven.
- Door te masseren kun je de doorbloeding verbeteren maar doe dit niet wanneer een vochttekort de oorzaak is want massage werkt juist vochtafdrijvend.
- Gebruik tijdens je hobby of klus gereedschap op de goede manier en oefen niet te veel kracht uit. Kijk uit met veelvuldig draaiende bewegingen en pas ook op met het langdurig gebruik van trillend gereedschap zoals een boormachine. Neem regelmatig tussen de werkzaamheden door je rust.
- Eet gevarieerd en zorg je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt
Contact met je huisarts?
Wanneer de kramp steeds vaker terugkomt, niet meer vanzelf weggaat of wanneer je meer pijn krijgt, doe je er goed aan om contact op te nemen met je huisarts.