Het kopen van kunstgras

Als je overweegt om kunstgras te kopen voor je tuin of balkon, is het belangrijk dat je over voldoende informatie beschikt zodat je een goede keuze kunt maken. Kunstgras vraagt een kleine investering en kwaliteiten en prijzen kunnen enorm verschillen.

De voor- en nadelen van kunstgras

Kunstgras is steeds meer verbeterd waardoor de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. De voordelen ten opzichte van gewoon gras zijn legio. Je hoeft bijvoorbeeld nooit meer het gras te maaien en de randjes te knippen. In de zomer bij droogte hoef je niet meer te sproeien waardoor je water kunt besparen. Het is bestand tegen alle weersomstandigheden waardoor je het hele jaar van een mooi gazon kunt genieten. Als je kinderen hebt, kun je ook zonder problemen speeltoestellen plaatsen. Het kunstgras is ideaal voor kinderen om op te spelen: het voelt lekker zacht aan. Kortom, kunstgras is zeer onderhoudsvriendelijk. Een nadeel is dat de aanschaf ervan duurder is dan gewoon gras. Daartegenover staat dat je minder geld kwijt bent aan onderhoud.

De keuze

Kunstgras kopen! De beslissing is gevallen maar waar moet je op letten bij de aankoop? Als eerste is het van belang om te bepalen waar het kunstgras komt te liggen. In de tuin of misschien op het balkon? Dat bepaalt de keuze uit de verschillende soorten die er zijn en natuurlijk ook de benodigde hoeveelheid. En je beschikbare budget is uiteraard ook een belangrijke factor bij de aanschaf. Wil je graag kunstgras kopen voor de tuin dan is de volgende stap te beslissen welk type je wilt. Dat wordt vooral bepaald door het doel van je gazon. Heb je een tuin die vooral gebruikt wordt door je kinderen om op te spelen, dan is de keuze anders dan als je een siergazon wilt. Ook de echtheid en de zachtheid van het gras spelen mee in de uiteindelijke keuze.

Het aanleggen

Wanneer je je keuze hebt gemaakt voor het meest geschikte kunstgras, dan moet het worden gelegd. Je kunt deze klus uitbesteden aan het bedrijf waar je het gras hebt gekocht. Maar als je handig bent, kun je het aanleggen ook zelf op je nemen. Het is qua moeilijkheid vergelijkbaar met het bestraten van je tuin. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen hebt en bereid je goed voor.

Het onderhoud

Kunstgras vraagt weinig onderhoud. Om ervoor te zorgen dat het gras lang mooi blijft, is het wel van belang om het regelmatig te verzorgen. Als je bijvoorbeeld het kunstgras af en toe met een bezem veegt, blijft het mooi rechtop staan en worden ook de blaadjes en takjes verwijderd. Je voorkomt zo ook dat er onkruid groeit. Als het toch nodig is, kun je dit onkruid gemakkelijk verwijderen met de hand. Heb je huisdieren die vlekken hebben gemaakt op het gazon? Deze kun je gemakkelijk verwijderen met wat water. Eventuele beschadigingen aan het kunstgras kun je verhelpen door het plekje weg te snijden en te vervangen. Zorg daarom altijd dat je een reservestukje gras hebt.