juli 22

Kunststof of glas?

0  reacties

Plexiglas wordt bijna altijd vergeleken met glas en dat is eigenlijk onterecht. Plexiglas heeft meer toepassingen omdat het een sterk materiaal is, uitstekend licht door laat, licht in gewicht is en het is bovendien zeer goed bewerkbaar.

Verschillende soorten

In woningen wordt acrylaat of lexaan steeds meer gebruikt in plaats van glas. Lexaan is vergelijkbaar met plexiglas of acrylaat, maar is wat sterker. Het wordt vooral gebruikt voor situaties waarbij glas niet sterk genoeg is of om breuk te voorkomen. Lexaan is sowieso een stuk sterker dan glas maar weer minder sterk dan polycarbonaat. In feite is deze de krachtpatser van de kunststofplaten.

Welke toepassing?

Het is daarom zinvol om bij plexiglas platen kopen de soorten niet door elkaar te halen. Plexiglas of acrylaat, lexaan en polycarbonaat hebben uitsluitend gemeenschappelijk dat het kunststof betreft, maar daar houdt het wel mee op. De toepassingen van de drie producten zijn wezenlijk verschillend. Polycarbonaat wordt gebruikt als het materiaal stootvast moet zijn bijvoorbeeld bij abri’s of reclameborden. Het is in hoge mate vandalismeproof en het versplinterd niet.

Buigzaam en veerkracht

Plexiglas en lexaan zijn in dat opzicht ook veilig, maar het plaatmateriaal kan wel breken of barsten. Kunststof is echter een stuk flexibeler dan glas omdat het veerkrachtig en buigzaam is. Glas is gevoeliger voor breuk en het kan versplinteren wat kan leiden tot onveilige situaties. In situaties van breukrisico zal altijd voor polycarbonaat worden gekozen.

Licht in gewicht

Glas is een stuk zwaarder in gewicht. Voor grote overkappingen, windschermen, maar ook in caravans wordt daarom plexiglas toegepast omdat het minimaal 50 procent minder gewicht heeft. Plexiglas met een dikte van 5 millimeter weegt zo’n 6 kilogram per m2. Glas heeft bij deze afmeting een gewicht van zo’n 11 kilogram.

Ofschoon plexiglas helder is en een goede lichtdoorlatendheid kent, geven veel mensen toch de voorkeur voor dubbel- of tripleglas. Het is eenzelfde keuze om te kiezen voor kunststof kozijnen of voor hout. De prijzen voor plexiglas en dubbelglas liggen in elkaars verlengde. 


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>