Hoe kun je het beste leren schoenen schoonmaken en poetsen?

Leren schoenen staan er bekend om dat ze slijtvast zijn en perfect op die miezerige dagen kunnen worden gedragen. Maar alleen als ze echter met de juiste zorg worden behandeld, slagen ze erin om in die typische Nederlandse regen mooi en in vorm te blijven. In dit artikel lees je tips voor hoe je het best je leren schoenen kan schoonhouden en onderhouden.


Er bestaat geen twijfel over dat leren schoenen een belangrijk onderdeel van de mode-industrie zijn en dat elke man, zelfs als ze achter in zijn kledingkast liggen te verstoffen, ten minste één paar moet hebben. Of je nu een vintage paar uit de jaren 70 hebt of je eerste paar onlangs in de winkel hebt gekocht, alle leren schoenen hebben ongeacht de stijl en hoe oud ze zijn de juiste zorg nodig. Deze praktische handleiding geeft je een idee van hoe je je favoriete leren schoenen of laarzen nieuw leven kunt inblazen en ze voordat ze in de afvalbak terechtkomen in hun oude glorie kunt terugbrengen!

Voorkomen is beter dan genezen

Leerverzorging is een beetje zoals huidverzorging: je dient deze te beschermen tegen zonlicht, hitte en alles wat je huid zou kunnen uitdrogen. Een wekelijkse minimale verzorging kan ervoor zorgen dat je leren schoenen in een goede conditie blijven en je ze dus niet elke dag hoeft te poetsen. Het negeren van een eenvoudige verzorging voor het leer kan de levensduur van je schoenen drastisch verminderen en tja… dat zou uiteindelijk een enorme verspilling van geld kunnen zijn. Zorg ervoor dat je begrijpt wat er nodig is voor jouw leren schoenen, zodat je je investering in dure leren schoenen kunt rechtvaardigen.

Hoe moet je leren schoenen poetsen?

Zorg er voor dat je na het reinigen van je schoenen ze een goede conditioner, bescherming en poetsbeurt geeft – eigenlijk een beetje zoals wanneer je je gezicht zou hydrateren na het te hebben gewassen; de crème of poets geeft de schoenen de glans en herstelt uiteindelijk de beschadigde delen van de schoen. Breng een crème schoenpoets op een zachte doek aan en maak hiermee cirkelvormige bewegingen over het leer. Doe dit totdat je voelt dat je de hele schoen bedekt hebt. Zorg ervoor dat je om verkleuring van welke aard dan ook te voorkomen een poets gebruikt die helder van kleur is of exact dezelfde kleur heeft als jouw schoenen.

Hoe moet je leren schoenen verzorgen?

Leg eerst om schade te voorkomen wat krantenpapier op het oppervlak waarop je gaat werken. Misschien moet je om te voorkomen dat ze vies worden tijdens het reinigingsproces de veters van jouw schoenen of laarzen verwijderen. Zeep en water zijn de snelste en gemakkelijkste manier om kleine verontreinigingen en vlekken van je leren schoenen te verwijderen, maar ze zijn misschien niet zo effectief als het kopen van producten, die speciaal zijn ontworpen om deze vlekken aan te pakken. Dergelijke producten zijn direct online en in winkels beschikbaar.

Doop een kleine schuurborstel in het zeepwater en breng in cirkelvormige bewegingen op het oppervlak van de schoen aan om los vuil te verwijderen. Je zou het moeten merken dat het binnen een korte tijd losraakt en afvalt.
Zorg ervoor dat je je zo veel mogelijk richt op het feit dat vuil vezels in het leer kan verzwakken en scheurtjes kan veroorzaken.

Probeer dit zo snel mogelijk op te merken. Hoe langer het vuil erop zit, des te meer schade zal er op de lange termijn optreden, dus houd daar gewoon rekening mee als je bij jezelf denkt: “Ahhh, ik doe het wel een andere keer!” Besteed voor de mooiste resultaten tijdens het reinigen aandacht aan slijtage en krassen. Laat je leren schoenen ongeveer 20 minuten staan voordat je ze gaat uitpoetsen.

leren schoenen onderhouden
Onderhoud kan de levensduur van je schoenen minimaal verdubbelen

Het verwijderen van hardnekkige vlekken kan iets zijn dat je vanwege de gevolgen van het vreselijke Britse weer zoals modderige plassen en gruis van de ijzige wegen in de winter moet aanpakken. Als het vuil op je schoen hardnekkig is, probeer je nadat je het eerste reinigingsproces hebt voltooid de onderstaande methode.

Meng wat witte azijn en water in een kom en dip een kleine doek in het mengsel. Dep om te beginnen op de vlekken, maar als het moeilijk blijkt te zijn om te verwijderen, wrijf dan met wat druk zachtjes op de vlek. De vlekken zouden moeten verdwijnen. Verwijder na verwijdering de substantie met een vochtige doek en laat deze ongeveer 20 minuten drogen voordat je gaat poetsen.

Extra producten die je zou kunnen gebruiken

  • Schoencrème

Dus je vraagt je misschien af, waarom je je leren schoenen moet onderhouden? Welnu, het antwoord is dat mannen tegenwoordig waarschijnlijk meer leren schoenen hebben dan elk ander item in hun hele garderobe. Ze worden meestal gedragen om naar het werk te gaan en ze hebben aparte paren voor vrijetijdskleding, daarom betekent constant gebruik dat ze extreem gevoelig zijn voor beschadiging. Crème is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het verzorgingsproces – het zou het leven terug moeten brengen in je saaie en vuile leren schoenen.

  • Schoenbeschermer

Het is altijd het beste om ervoor te zorgen dat jouw leren schoenen en laarzen worden beschermd door een leren schoenbeschermer te kopen. Er zijn verschillende merken tegen allerlei verschillende prijzen te koop maar als je niet zo veel geld wilt uitgeven, is het ook mogelijk om je eigen zelfgemaakte leren schoenbeschermer thuis te maken.