Luchtbuks schieten voor beginners

Posted in  Lifestyle  on  mei 3, 2022 by  San0 comments

Wapenbezit in Nederland is niet toegestaan, maar een luchtbuks is hier één van de uitzonderingen op. Je mag een luchtdrukgeweer overigens alleen in je bezit hebben als je minimaal 18 jaar oud bent. Bovendien mag je het wapen uitsluitend op eigen terrein gebruiken. Ben je nog niet in het bezit van een luchtbuks, maar wil je er wel graag eentje kopen? Dan kunnen wij ons voorstellen dat je eerst wat meer over dit wapen wilt weten. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst lees je namelijk alles wat je moet weten over luchtbuks schieten voor beginners.

Hoe werkt een luchtbuks?

Heb je nog niet eerder met een luchtbuks geschoten? Dan is het handig om te weten hoe dit geweer precies werkt. Allereerst moet je weten dat de kogel bij zo’n wapen met behulp van lucht door de loop naar buiten geduwd wordt. Sommige van deze wapens zijn voorzien van een cilinder waarin de luchtdruk wordt opgebouwd via een pomp, duikfles of compressor. Dit zijn zogenaamde ‘PCP buksen’ wat staat voor Pre-Charged Pneumatics buksen. Daarnaast heb je de ouderwetse knikloop buks waarbij een veer wordt gespannen door de buks te ‘knikken’. Als je de trekker overhaald vliegt de veer, met daarvoor een zuiger, naar voren waardoor lucht door de loop naar buiten wordt geperst. Ook zijn er Co2 buksen, deze schieten met behulp van Co2 capsules die je moet vervangen na een aantal keer schieten.

Verschillende soorten luchtbuksen

De benaming ‘luchtbuks’ wordt gebruikt voor geweren waarbij de kogel met behulp van lucht (of Co2) wordt afgevuurd. Hierdoor denken beginners soms dat er maar één soort luchtbuks is. Toch is dit niet het geval. Er zijn namelijk verschillende soorten luchtbuksen. Om je hier wat meer inzicht in te geven, zetten we hier de bekendste luchtbuksen op een rijtje.

1. Knikloopbuks

Als je bij iemand thuis weleens met een luchtbuks geschoten hebt, is de kans groot dat het om een knikloop luchtbuks ging. Dit geweer dankt zijn naam aan het feit dat je de loop moet knikken om de veer op te spannen. Bovendien kun je zo telkens een nieuw kogeltje in de loop doen nadat je de trekker hebt overgehaald. Een knikloop buks is het ideale model voor de beginnende schutter. Je hebt namelijk weinig accessoires nodig om te kunnen schieten, het systeem is simpel te bedienen en de instapprijs is relatief laag in verhouding tot andere type buksen.

2. CoBuks

Je zult vast denken, een buks op Co2? Ik wil niet voor meer uitstoot zorgen wanneer ik met mijn luchtbuks schiet! Integendeel, het Co2 van de luchtbuks wordt uit de lucht gehaald en niet ‘speciaal’ gemaakt om mee te schieten. Je bent dus niet de lucht extra aan het vervuilen. Een Co2 buks werkt door middel van een Co2 patroon dat in plaats van lucht gebruikt wordt om het kogeltje aan te drijven. Het voordeel van Co2 is dat je vaak meerdere keren achter elkaar kunt schieten zonder opnieuw te ‘knikken’ en dus vrij snel meerdere kogels kunt afvuren. Daarnaast schiet een Co2 buks relatief aan een knikloop buks een stuk stiller zodat je minder overlast veroorzaakt bij de buren.

3. PCP luchtbuks

Tot slot de PCP luchtbuks. Omdat je met dit geweer de kogels afvuurt met behulp van perslucht, is het niet nodig om het wapen voor ieder schot te spannen. Om deze reden zijn PCP buksen enorm populair geworden in de afgelopen jaren. Je kunt er makkelijk meerdere schoten mee achter elkaar lossen onder grote luchtdruk. Dit zorgt ervoor dat de kracht van de buks enorm hoog is ten opzichte van een knikloop buks of Co2 buks. In Amerika worden PCP buksen om die reden vaak gebruik voor de jacht, ook op groot wild! Een PCP buks kan bovendien in grote kalibers worden uitgevoerd. Zo zijn er PCP buksen met een kaliber van .50 en .72!

Handige hulpmiddelen voor een luchtbuks

Nu je weet welke verschillende soorten luchtbuksen er zijn, wordt een luchtbuks kopen een stuk makkelijker. Als je zo precies mogelijk wilt schieten over grotere afstanden dan raden wij je aan om het gelijk goed aan te pakken. Neem bijvoorbeeld een richtkijker. Met dit hulpmiddel kun je jouw doelwit een stuk dichterbij halen en daardoor veel preciezer richten en schieten. Een richtkijker werkt als een soort verrekijker alleen dan zit deze vast op jouw wapen gemonteerd. Maakt jouw luchtbuks teveel geluid? Dan kun je dit gemakkelijk verhelpen door een geluiddemper te monteren. Ook kun je gebruik maken van een zogenaamde Bipod. Dit is zijn pootjes die je onder het wapen monteert zodat je enorm precies kunt schieten over grotere afstanden doordat je de buks stil kunt houden terwijl hij op de pootjes leunt. Vergeet tot slot niet om de nodige luchtbuks  munitie in te slaan. Zonder munitie is het natuurlijk niet mogelijk om te schieten! Kies munitie uit die van hoge kwaliteit is, dit heeft namelijk echt ontzettend veel invloed op hoe accuraat je kunt schieten met de buks.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>