OLED en QLED zijn twee onmisbare termen als het aankomt op televisies. En wanneer je op zoek bent naar een goede televisie dan ben je wellicht benieuwd welke van deze opties de beste keuze is. Wat is de beste tv? Dat hangt maar net af van je kijkwensen. We vertellen je er graag wat meer over, zodat je weet wat het beste bij je past.

Natuurdocumentaires versus horrorfilms

Een verschil tussen OLED en QLED zit hem onder meer in de zwartweergave, contrasten en het kleurvolume. Zo heeft OLED de meest diepe zwartweergave en het sterkste contrast tussen donkere en lichte beelden. QLED blinkt dan juist weer uit in helderheid en een groter kleurbereik. Kortom, bepaal wat voor jou het belangrijkste is. 

Hoe je dit bepaalt? Dit schetsen we graag aan de hand van een voorbeeld. Ben jij gek op natuurdocumentaires en wil je dat kleuren zo helder mogelijk tot hun recht komen? Dan kies je wellicht liever voor QLED. Kijk je graag naar donkere beelden, waaronder horrorfilms? Dan zit je juist goed met die diepe zwartweergave en sterke contrasten.

Kijken met het hele gezin

Zit je graag in je uppie voor de tv of kijk je gezellig met meerdere mensen? Belangrijk om te weten is dat OLED een grotere kijkhoek heeft dan QLED. Je kunt dus prima schuin voor de tv gaan zitten en het beeld goed zien. Zit je vaak met meerdere mensen flink verspreid door de kamer? Dan kun je wat dat betreft dus beter voor een OLED tv gaan.

Overdag televisie kijken

Daarentegen is QLED dan juist weer een betere keuze als je veel overdag tv kijkt. Dat komt omdat dit type scherm minder reflecteert. Wel zo handig als er daglicht opvalt dat je nog kunt zien wat er op tv gebeurt. Daarnaast heeft QLED ook het minste risico op inbranden, wat dan weer handig is als je de tv vaak op een stilstaand beeld laat staan. Hiermee kan bijvoorbeeld ook het logo van de televisiezender niet inbranden als deze constant in beeld staat.

Beide opties goede keuzes

We benadrukken wel nog graag dat in principe beide opties goede keuzes zijn. Het is natuurlijk niet zo dat QLED dan geen sterke contrasten biedt of dat OLED geen heldere kleuren heeft, maar ze hebben dat in het algemeen gewoon net wat meer dan hun tegenhanger. Tegenwoordig zijn televisies echter zo ver ontwikkeld dat je zowel met de nieuwste QLED’s als OLED’s geniet van uitstekende beeldkwaliteit. Wellicht let je daarom liever op andere factoren, waarover we je hieronder nog graag wat vertellen.

Vergelijken op basis van andere kenmerken

Je let dus ook graag op andere kenmerken, die misschien nog wel belangrijker zijn dan per se de keuze voor QLED of OLED. Zoek je de beste prijs-kwaliteit? Neem dan eens een kijkje op DeBeste.com. Zij updaten steeds de beste televisies van het moment, zodat je zeker weet dat je een goed model kiest. Bovendien zetten ze aanvullende tips op een rijtje over waarop je let bij het kopen van een goede televisie.

Zo adviseren ze bijvoorbeeld om te letten op de verversingssnelheid. Hoe hoger die snelheid is, hoe vloeiender beelden bewegen, wat vooral van pas komt als je veel actiefilms kijkt of gek bent op gamen.

Denk ook aan het aansluiten van randapparatuur. Heb je bijvoorbeeld een surround set of een subwoofer van Samsung, dan kies je wellicht voor eenvoudige aansluiting ook liever voor dit merk voor je televisie. Zorg er in ieder geval voor dat je een model kiest waarop je die gewenste apparaat kunt aansluiten (compatibiliteit).

Tot slot wil je natuurlijk dat de afmeting van het beeldscherm aansluit bij je kijkgenot. De vuistregel voor de kijkafstand is 2,4 keer de schermdiagonaal, dus je kunt de aanbevolen grootte zelf berekenen. Al kun je natuurlijk best kiezen voor een groter beeldscherm als je thuis een bioscoopervaring wilt creëren!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>