• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Luxury
  • /
  • Hoe de Omega Speedmaster het eerste horloge op de maan werd!

De Speedmaster is misschien wel het meest iconische horloge ooit gemaakt. Het model is ontworpen door Omega, een hoogwaardig Zwitsers bedrijf dat sinds 1848 horloges produceert.

Omega begon met het produceren van het horloge in 1957. Het horloge is aanvankelijk ontworpen voor autocoureurs – de Speedmaster heeft namelijk een chronograaf functie. Een chronograaf functie is eigenlijk een horloge met een stopwatch. De chronograaf functie in combinatie met de tachymeter op de lunette stelt de coureur in staat om zijn snelheid te berekenen op basis van afstand.

Maar het horloge heeft zijn iconische status niet vergaard op het racecircuit. In 1961 stelde de Amerikaanse president John F. Kennedy het Amerikaanse volg voor een uitdaging. Hij wilde dat Amerika als eerste land een man op de maan zou zetten en dit betekende het startsein voor verschillende ruimtevaartprogramma’s van NASA.

Waarom de Omega Speedmaster?

In de jaren die volgde stond alles in het teken van de reis naar de maan. Verschillende missies werden op touw gezet, maar de maan werd nog niet bereikt. Een paar jaar later werden door NASA verschillende horlogefabrikanten getest om te kijken welk horloge de ruimtevaarders moest gaan assisteren in de ruimte. Er werden vier horlogemerken geselecteerd die tien verschillende testen moesten doorstaan. De Speedmaster was het enige horloge dat alle tests doorstond. Dit betekende dat de Speedmaster in 1965 werd goedgekeurd voor alle bemande Amerikaanse ruimtemissies.

Tip: Benieuwd wat de duurste rolex is? Check hier de top 10!

Omega Speedmaster & Neil Armstrong

In juli 1969, nu 50 jaar geleden, vertrokken onder andere Neil Armstrong en Buzz Aldrin voor een ruimtemissie naar de maan, bijgestaan door hun Omega Speedmaster. Neil Armstrong zette als eerste mens ooit voet op de maan, maar hij liet zijn horloge achter in de cabine. Toen Buzz Aldrin hem 15 minuten later volgde werd de Omega Speedmaster het eerste horloge dat op de maan werd gedragen. 

De Omega Speedmaster wordt nog steeds gemaakt en is één van de horloges met het mooiste verhaal. Er volgde na het succes vele speciale edities, maar de ‘pre-moon’ horloges blijven toch wel het bijzonderst.

Zelf een mooi horloge kopen, maar niet weten welke? Lees hier hoe je erachter komt welk horloge bij je past.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>