juni 30

De opkomst van eSports

0  reacties

Velen van ons zijn oud genoeg om zich de eerste versies van videospelletjes te herinneren. Hoewel ze vandaag de dag niet indrukwekkend zijn voor het publiek, hebben die eerste games van tientallen jaren geleden hele generaties gefascineerd.

Vandaag de dag zijn gamegraphics en interfaces zo levensecht en meeslepend geworden dat ze gezien kunnen worden als een ware ontsnapping uit het normale leven naar een geheel andere wereld. 


Terwijl videogame competities al zo lang bestaan als de videogames zelf, moet de hedendaagse esport als een recente ontwikkeling worden beschouwd. Waar vroeger spelers het tegen elkaar opnamen om de hoogste score te halen op een Pac-Man console, hebben we vandaag de dag wereldwijd competities van teams van spelers georganiseerd die in real-time actiegames met meerdere spelers spelen. 

Een nieuw soort atleet

Voor veel sportliefhebbers lijkt het noemen van videogame wedstrijden als sport tegenstrijdig, zo niet onzin. Traditionele sporten zien atleten strijden en zweten door de competitie heen, waarbij ze hun geest naast hun lichaam trainen. Het stereotiepe beeld van de competitieve videogame speler is een nerdy introvert die nooit beschreven kan worden als een atleet. Maar naarmate complexere en competitiegerichte spellen worden ontwikkeld en uitgebracht, is de atletiek van de esport naar voren gekomen, en daarmee een herwaardering van de notie van een atleet. 

De opkomst van de esport is begonnen in Azië, met name in Japan en Zuid-Korea, waar veel revolutionaire spelontwikkelaars hun hoofdkantoor hebben en waar videospelletjes altijd een ontvankelijk publiek hebben gehad. Zodra de technologie was ontwikkeld om hele teams van spelers tegen elkaar op te zetten in een enkel spel, als een first-person shooter, werd het publiek geïnteresseerd in de meest vaardige spelers. Het duurde slechts een paar jaar voordat er spraakmakende evenementen werden gehost met duizenden deelnemers aan de live-wedstrijden. 

e sport toernooi
E-sport toernooien worden steeds populairder

De Europese en Noord-Amerikaanse competities hebben zich van deze voorbeelden afgeleid en hebben sindsdien hun eigen substantiële aanhang ontwikkeld. Waar vroeger een atleet op het veld stond, staan ze nu achter een scherm. Studies tonen steeds meer de mentale coördinatie en de scherpzinnigheid aan die nodig is om een esports competitor te zijn, met reactietijden en strategieën die de complexiteit van elke veldsport evenaren.

Een sporter is niet langer alleen iemand die meedoet aan voetbalwedstrijden of basketbaltoernooien, maar is nu ook een concurrent in wedstrijden als League of Legends, Counterstrike en Apex Legends. 

Een teken des tijds

De populariteit van de esport weerspiegelt het verschuivende karakter van de entertainmentbehoeften. Of beter gezegd, het weerspiegelt de bestaande vraag naar bepaalde industrieën. De brede publieksbasis van Esport laat zien dat er veel mensen zijn die zich via dit medium willen verbinden met de concurrentie, waarvan de verbeelding minder wordt gegrepen door veldsport en meer door de digitale wereld op het scherm. 

Mediagiganten hebben niet over dit fenomeen geslapen, maar hebben actief esporttoernooien uitgezonden en populaire teams gecommercialiseerd. Veel spelers gebruiken Twitch als platform om zich te verbinden met hun fans, om hun favoriete games live te streamen en om de fans een intieme en persoonlijke ervaring te geven. 

Sportweddenschappen hebben er ook voor gekozen om te profiteren van de populariteit van deze competities. Op bijna alle bookmaker websites vindt men een sectie gewijd aan esport, en enthousiastelingen van sportweddenschappen bespreken en delen vaak hun esports wedtips op een scala van sociale platforms. Dit geeft alleen verder aan dat esport is ingevoerd als een legitieme sport.

Waar te beginnen

Als u overweegt om esport te gaan volgen , zijn er een paar dingen die u moet overwegen. Ten eerste, wat is uw relatie met videospelletjes? Als je een fan bent van sportwedstrijden, verken dan een FIFA-league. Als je van shooters houdt, probeer dan te zoeken naar Europese en Noord-Amerikaanse Counterstrike toernooien die het hele jaar door worden gehouden. Andere wedstrijden, zoals League of Legends, zijn misschien niet zo intuïtief voor degenen die nog niet spelen. 

Om een grotere waardering te krijgen voor de atletiek van esporters, probeer dan zelf een paar van deze wedstrijden op te pakken. Als sociaal vooruitzicht hoef je geen pick-up games te coördineren met je vrienden, want je kunt te allen tijde een oneindige pool van kant-en-klare concurrenten online vinden. 

Het belangrijkste is dat u uitkijkt naar de nieuwe ontwikkelingen in de game-industrie. Nog maar een paar jaar geleden werd gedacht dat esport zoals het nu bestaat onmogelijk was. Met de komst van VR gaming en steeds meer levensechte graphics engines, kon de concurrentie heel snel naar een heel nieuw niveau worden gebracht.


Tags


You may also like

Kunststof of glas?

De racefiets op het dak

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>