Meer opladers in huishoudens: hoe kan dat?

Kijk eens om je heen. Hoeveel apparaten zie je die niet zonder een oplader kunnen? De kans is groot dat je zeker tot een stuk of vijf komt. En de kans is nog groter dat je er een flink aantal vergeet. Want zeg eens zelf: het aantal opladers dat in jouw huis rondwaart is waarschijnlijk in de afgelopen jaren flink gestegen?

We worden steeds mobieler

Waar mensen die in de jaren ’80 of eerder opgroeiden het nog heel normaal vonden om slechts op één enkele plek in het huis te kunnen telefoneren, is dat tegenwoordig ondenkbaar. Een telefoon die via een snoer met het stopcontact verbonden is, we kunnen ons er niks meer bij voorstellen. Alleen maar in huis kunnen bellen, en dan ook nog eens op een vaste plek, dat lijkt iets van honderden jaren geleden. We weten inmiddels niet beter dan dat we onze telefoon altijd en overal kunnen gebruiken, binnenshuis en daarbuiten. En ook niet meer alleen om te bellen, maar dat terzijde.

Zo zijn er wel meer apparaten die we altijd en overal bij ons kunnen dragen en kunnen gebruiken waar we maar willen. Veel ervan hebben met technologie te maken, denk maar aan de tablets die in menig gezin door het huis zwerven, de koptelefoon oortjes die ook draadloos te gebruiken zijn en wat dacht je van een digitale camera of zelfs een afstandsbediening?

Ook onze computers zijn mobieler geworden. We zijn al lang niet meer gewend dat deze op een vaste plek staan en alleen daar gebruikt kunnen worden. Nee, we nemen onze laptop net zo makkelijk mee naar het werk als naar een afspraak of naar huis. Overal waar je maar wilt kun je hem gebruiken, zolang je je laptop oplader maar bij de hand hebt. Want dat is wel het nadeel van al die mobiele apparaten: ze hebben allemaal een oplader nodig om hun werk te blijven doen.

De ene oplader is de andere niet

Heb je veel apparaten in huis die een accu hebben, dan heb je ook direct veel opladers in huis. Je hebt een oplader laptop, eentje voor je telefoon, een andere voor de tablet en weer een andere voor je digitale camera. Denk daar dan nog eens de opladers voor koptelefoons, afstandsbedieningen, elektrische fietsen en auto’s, en al die andere apparaten die regelmatig opgeladen moeten worden bij, en je hebt al snel een huis vol opladers.

Lastig is dat deze niet onderling inwisselbaar zijn. Het ene merk telefoon gebruikt een andere oplader dan het ander, al kan hier verandering in komen, maar ook een laptop oplader valt niet te vergelijken met die van een smartwatch, nog zo’n apparaat dat niet zonder oplader kan. In een gemiddeld huis vind je dan al snel tientallen opladers, ieder met hun eigen functie. Onhandig, maar willen we mobiel zijn dan kunnen we niet zonder.