Wie zijn de genomineerden voor de Oscars van 2019 en waar wordt het live op tv uitgezonden?

De ceremonie van de 91ste Academy Awards vindt op zondag 24 februari 2019 plaats. Het is de meest glamoureuze nacht van het jaar, waar de oude legendes en de nieuwe talenten van Hollywood strijden om de meest begeerde prijs van de filmindustrie: het iconische gouden beeldje. Hier vind je alles wat je moet weten over de prijsuitreiking van dit jaar.


Oscar nominaties 2019

Roma van Alfonso Cuaron, een Netflix film over een jonge huishoudster die in het Mexico van de jaren zeventig voor een rijke familie werkt en The Favourite van Yorgos Lanthimos staan boven aan het lijstje van 2019. Ze hebben elk 10 nominaties waaronder die voor de beste film, de beste regisseur, de beste vrouwelijke hoofdrol en de beste vrouwelijke bijrol. In het geval van The Favourite zelfs tweemaal: voor Rachel Weisz en Emma Stone). A Star is Born en Vice zijn met acht nominaties per film ook nogal prominent aanwezig.

Lady Gaga (A star is born) en Yalitza Aparicio (Roma) haalden met hun filmdebuut gelijk een nominatie in de wacht. Christian Bale, die voor zijn vertolking van de voormalige Amerikaanse vice-president Dick Cheney in Vice al de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol bij de Golden Globes en de Critics Choice Awards won, is ook genomineerd. Voor de beste vrouwelijke hoofdrol wordt gestreden door Glenn Close, Olivia Colman en Regina King.

Beste film

Black Panther is genomineerd voor de beste film. Het is voor het eerst in de historie dat een superheldenfilm voor deze prijs genomineerd is.

Black Panther
BlacKkKlansman
Green Book
Roma
A Star Is Born
Vice
Bohemian Rhapsody
The Favourite

Beste regisseur

De regisseurs bestaan zoals wel vaker in deze categorie alleen uit mannen.

Spike Lee – BlacKkKlansman
Alfonso Cuarón – Roma
Adam McKay – Vice
Yorgos Lanthimos – The Favourite
Pawel Pawlikowski – Cold War

Beste mannelijke hoofdrol

Bradley Cooper – A Star Is Born
Viggo Mortensen – Green Book
Rami Malek – Bohemian Rhapsody
Willem Dafoe – At Eternity Gate
Christian Bale – Vice

Wij raden alle mannen aan om Vice te zien als je dat nog niet gedaan hebt

Klik hier voor een overzicht van alle nominaties in 2019.

Geen presentator

Het zal de eerste keer in 30 jaar zijn dat er geen vaste host of presentator is die de avond aan elkaar lult. Eigenlijk zou comedian Kevin Hart dit gaan doen, maar hij kwam hier later op terug nadat hij onder vuur kwam te lichen wegens tweets die volgens sommigen homofoob zouden zijn.

Ondanks dat er geen vaste presentator zal zijn, kunnen we verwachten dat de winnaars van de beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol/bijrol van vorig jaar weer terugzien om de prijzen aan hun collega’s te overhandigen. Dit is een ongeschreven traditie.

Dat betekent dat Gary Oldman de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol zal uitreiken, Frances McDormand zal de prijs voor beste mannelijke hoofdrol uitreiken en Allison Janney en Sam Rockwell zullen de prijzen voor de categorieën beste mannelijke en vrouwelijke bijrol uitreiken.

Vorig jaar was Jimmy Kimmel de presentator van de show

Waar vinden de Oscars plaats en waar kan ik het live bekijken?

De Academy Awards worden dit jaar opnieuw gehouden in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles. In Nederland wordt dit spektakel in de nacht van 24 op 25 februari live op Net5 uitgezonden.