Pacho Herrera: Hoe gevaarlijk was deze drugsbaron echt?

TIP: Seizoen 1&2 van Narcos Staan nu voor een leuke prijs op Bol.com

In Narcos is Pacho Herrera een drugsbaron van het Cali-kartel, die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt en die door zijn brutaliteit kan overleven. Maar hoe nauw komt dat nu overeen met de waarheid?


Met de dood van Pablo Escobar in het tweede seizoen van Narcos van Netflix, moest de serie op zoek naar een nieuwe reeks personages om de serie mee te vullen. Gelukkig hadden de schrijvers een op maat gemaakt personage in de flitsende,brutale en openlijk homoseksuele Pacho Herrera

In de serie combineert Herrera het soort ultiem zelfvertrouwen, dat nodig is om openlijk homo te zijn in een wereld van meedogenloze gangsters, met een nonchalante benadering van extreem geweld, belichaamd in een scène waarin hij
een rivaal uit elkaar heeft laten trekken door motorfietsen

Naast dit alles verwent hij zich met een extravagante levensstijl, genietend van alle luxe dingen die je met drugsgeld kunt kopen. Maar hoe nauw komt de Pacho Herrera uit de serie overeen met de echte?

Het Cali-Kartel

Er is maar weinig bekend over de jeugd van Pacho Herrera. Hij groeide op in de buurt van de stad Palmira in Colombia. Na de middelbare school verhuisde hij naar New York City, waar hij, voordat hij zich realiseerde dat hij meer geld kon verdienen met de verkoop van cocaïne, als juwelier werkte.

Herrera werd in 1975 door de politie van New York opgepakt op beschuldiging van de verkoop van een kleine hoeveelheid cocaïne. Vier jaar later werd hij opnieuw gearresteerd voor dezelfde aanklacht. Maar beide keren werd hij uiteindelijk weer
vrijgelaten.

Herrera werd in 1983 voor het eerst een belangrijke speler in de drugshandel, toen hij terugging naar Colombia en contact legde met het Cali-kartel. Met behulp van de middelen van het kartel en zijn eigen connecties in de VS, begon Herrera enorme hoeveelheden cocaïne naar New York te vervoeren.

Met het geld dat hij verdiende, diversifieerde Herrera verwerkingslocaties in de afgelegen jungles van Peru en Bolivia, waar arbeiders de cocaïne, die hij in de Verenigde Staten verkocht, klaarmaakten.

Binnen een paar jaar hielp Pacho Herrera het Cali-kartel te runnen. Maar al snel zou het kartel tegen een andere krachtige drugskartel in Colombia oplopen.

Een vrouw komt tussen beide

Aan het eind van de jaren tachtig raakten twee onbeduidende cocaïnehandelaren in de race om een vrouw, met wie ze allebei in New York City een relatie hadden. Een vuurgevecht barstte los en liet verschillende mensen dood achter. De schutter liep over naar Pacho Herrera voor bescherming. De mannen, die hij net had vermoord, waren per slot van rekening bondgenoten van de meest gevreesde drugsbaronnen ter wereld: Pablo Escobar.

Toen Escobar liet weten dat hij het hoofd van de schutter wilde hebben, weigerde Herrera. “Dan verklaar ik de oorlog” antwoordde Escobar “en ik ga jullie allemaal vermoorden”. Escobar had gelijk en rond 1990 bevonden de kartels van Cali en Medellin zich midden in een allesomvattende oorlog.

In 1988 verwoestte een explosie een flatgebouw in Colombia, dat eigendom was van Escobar. Escobar vermoedde dat Herrera erachter zat. Dus in 1990 liet Escobar een groep moordenaars zich verkleden als politieagenten, die het vuur openden op een menigte waarin Herrera zat te kijken naar een voetbalwedstrijd. Ze hebben 18 mensen gedood, maar Herrera overleefde het. In 1991 overviel een groep gewapende mannen Herrera in een resort, waardoor verschillende mensen omkwamen

Einde van de oorlog?

De oorlog eindigde alleen maar omdat de kartels besloten dat ze een gemeenschappelijke vijand hadden, namelijk de Colombiaanse regering. Nadat ze vrede hadden gesloten, werkten de kartels samen om door middel van een reeks moorden de regering te dwingen de grondwet te wijzigen om uitlevering aan de Verenigde Staten te verbieden.

Toen de uitlevering van de baan was vlogen de kartels elkaar weer snel naar de keel. Hoewel het nooit werd bewezen, vermoedden velen dat Herrera sterk betrokken was bij de financiering van Los Pepes, een paramilitair doodseskader dat de operaties van Escobar aanviel.

Dankzij de inspanningen van de Colombiaanse regering en de DEA en de aanvallen van Los Pepes, bevond Escobar zich aan het einde van de oorlog. In 1993 werd hij tijdens een vuurgevecht gedood door de autoriteiten.

Met de dood van Escobar werd het Cali-kartel, dat op een gegeven moment 80% van alle cocaïne ter wereld leverde, in het nauw gedreven. Tegen 1993 verdiende het kartel 7 miljard dollar per jaar.

Herrera gebruikte het geld om een weelderige levensstijl te kunnen financieren, wonend in een herenhuis met volledig witte marmeren vloeren en witte leren meubels. Het was duidelijk dat hij een zeker gevoel voor stijl had. Dat is iets dat de echte Pacho Herrera gemeen had met de manier waarop hij in Narcos wordt afgebeeld. Maar hoe levensecht is de serie?

In hoeverre is de Netflix serie gebaseerd op de waarheid?

https://www.youtube.com/watch?v=Eheru-u_dWU

Narcos is altijd een mix van waarheid en fictie geweest. Volgens showrunner Eric Newman is de verdeling tussen beide “ongeveer 50-50”.
In het echte leven was Pacho Herrera een berekenende crimineel met een gave voor het runnen van een illegale handel. Hij ontwikkelde volgens de DEA één van de meest geavanceerde en winstgevende witwasoperaties van het Cali-kartel

Homoseksueel?

Wat zijn seksualiteit betreft, is er enige discussie over de kwestie. Volgens journalist William Rempel, was hij openlijk homoseksueel. Andere schrijvers hebben ook soortgelijke beweringen gedaan. Maar omdat hij zo voorzichtig was om zijn identiteit en activiteiten geheim te houden, is het moeilijk om het met zekerheid te kunnen zeggen.

En zijn dood (zoals hierboven besproken) is in de serie min of meer nauwkeurig nagespeeld. Herrera gaf zich na een massale klopjacht in 1996 over aan de politie. Hij was de laatste van de Cali-kartelleiders, die gearresteerd moest worden. In de gevangenis begon hij een groot deel van zijn tijd aan voetbal te besteden. In 1998 benaderde een man, die zich voordeed als een advocaat, hem tijdens een pauze in een voetbalwedstrijd en schoot hem meerdere keren in het hoofd en in zijn maag.

De exacte motieven van de schutter blijven onzeker, maar het is veilig om te stellen dat Pacho Herrera, in zijn tijd als een drugsbaron, veel vijanden heeft gemaakt. En zoals de verteller in de serie zegt: “Vendetta’s in de wereld van drugs eindigen nooit.”

Mensen zochten ook naar

  • Cali Cartel
  • Alberto ammann
  • Pacho Herrera Actor

Narcos Seizoen 1 tot 4

4.5/5

In de eerste twee seizoenen van Narcos zien we hoe Pablo Escobar zich vanaf de jaren ’70 opwerkte tot leider van het Medellinkartel en hoe hij er begin jaren ’90 een einde kwam aan zijn heerschappij. Seizoen 3 is gewijd aan wat wordt gezien als de opvolger van Escobar’s imperium: het Calikartel, opgericht door de gebroeders Rodríguez Orejuela en hun kompaan José ‘Chepe’ Santacruz Londoño.