Op zoek naar een parasol? Dit zijn je opties!

Er komt mogelijk weer een bloedhete zomer aan dit jaar. Afgaande op de vorige zomerseizoenen zit de kans er altijd in dat het benauwd en onaangenaam wordt. Het is dan ook verstandig om je ruim van tevoren voor te bereiden op de komende zomer en alvast een goede parasol, of wellicht twee omdat je een grote tuin hebt, in te kopen.

Met een goede parasol kun je namelijk tijdig schuilen tegen de zon en voorkom je verbranding van je huid (en wellicht die van anderen). Ook zit je een stuk comfortabeler in de tuin en houd je het in de schaduw langer vol. Goede parasols – zoals stokparasols, muurparasols of ronde parasols – hebben dus veel voordelen.

Maar welke soorten parasols zijn er om uit te kiezen? Welke voordelen en eventuele nadelen hebben die? En waar moet je bij de aankoop van een geschikte parasol sowieso goed op letten?


Belangrijkste soorten parasols

Bouw- en tuinmarkten maken onderscheidt tussen minstens drie hoofdsoorten parasol, namelijk de stokparasol, de muurparasol en de ronde parasol. Elk van deze parasoltypen heeft zijn eigen kenmerken en pluspunten.

Stokparasols, de naam zegt het al, zijn parasols die in het midden bevestigd worden op een stok of staander. Stokparasols staan bekend als de meest basic vorm van parasols. Ze zien er eenvoudig uit en zijn vaak relatief voordelig. Een nadeel is wel dat de stok weinig mobiel is en in de weg kan zitten.

Muurparasols zijn weer andere typen uit het geslacht van de parasol. Dit zijn parasols die zo gemaakt zijn, dat ze met een beugel aan muren bevestigd kunnen worden. Zo kun je een parasol dus heel precies plaatsen en afstemmen en precisiewerk leveren. Een nadeel is wel dat je de parasol niet zomaar even verplaatst, want hij zit immers vastgeschroefd.

Ten slotte zijn er nog de ronde parasols, die vooral opvallen door hun vormgeving en zowel voorkomen als staande parasols als ook in de vorm van zweefparasols.

Handige tips & aandachtspunten

Direct een passende parasol vinden als je online zoekt, is maar voor weinige mensen weggelegd. Vaak wordt het kiezen namelijk, naarmate het aanbod groter is, lastiger. Je kunt de kluts kwijtraken en niet meer weten welke parasol je wilt hebben.

Om het leed enigszins te verzachten hebben we een paar gemakkelijk uitvoerbare tips en adviezen voor je verzamelt, waar je je voordeel mee kunt doen. Let ten eerste op de voet van de parasol. Die moet goed robuust zijn en verzwaard kunnen worden.

Een tweede aandachtspunt is de ruimte die je wilt rond de parasol. Muurparasols en zwevende ronde parasols nemen whet minste ruimte in. Verder is de kleur belangrijk. Lichtkleurige parasols verkoelen meer, maar worden wel sneller lelijk dan donkerder varianten.

Zodra je een goed plekje heb gecreëerd is het tijd voor een koel biertje!