Piano leren spelen voor beginners

Het leren spelen van piano is natuurlijk erg leuk. Dit is überhaupt zo bij het leren van een instrument. Het is niet alleen leuk om te doen, maar is bovendien ook nog eens erg goed voor je cognitieve vaardigheden en je overige ontwikkeling. Wil jij piano leren spelen als beginner? Lees hieronder een aantal tips over hoe je dit het effectiefst kunt gaan doen.


Tip 1: bij de basis beginnen

Als beginner is het altijd van belang om bij de basis te beginnen. Zonder een degelijk fundament is het namelijk lastig om op een deugdelijke manier piano te leren spelen. Zie het als een huis. Zonder het fundament kan een huis nog zo mooi zijn, maar uiteindelijk zal het huis ten onder gaan. Elke pianospeler heeft de basis nodig om van daaruit verder te leren. Dit betekent dus dat je allereerst een goede piano moet aanschaffen. Hierbij kun je je laten adviseren door een specialist. Deze weet precies welke piano het past bij jou als beginner.

Het is vaak verstandig om hiermee langs te gaan bij een expert. Deze kan dan ook fysiek zien welke piano het best bij je past. Door bijvoorbeeld op je vingers te letten en op nog vele andere zaken. Ook kan hij of zij je dan helpen bij het bepalen van de juiste zithouding. Ook een basis-zithouding van waaruit je piano leert spelen, is erg belangrijk bij het piano leren spelen voor beginners.

Tip 2: goede pianokruk aanschaffen

Het is belangrijk om ook een goede pianokruk aan te schaffen. Niet alleen het daadwerkelijke pianospelen is namelijk van belang, maar het is ook belangrijk om na te gaan hoe je je het beste voor de piano kan positioneren. Als beginner is het verstandig om eerst een verstelbare pianokruk aan te schaffen. Het voordeel van een verstelbare pianokruk is namelijk dat je meerdere posities kunt uitproberen. Als beginner is het überhaupt van belang om verschillende posities uit te proberen. Juist op die manier is de kans groter dat je uiteindelijk een aangename positie aanleert.

Tip 3: bepaal de goede kromming van je handen

Voorgaande tips hadden vooral betrekking op de manier hoe je je moet positioneren voor de piano. Maar ook moet je je een fundament aanleren als het gaat om de manier waarop je met je vingers de toetsen aan gaat tikken. Met andere woorden: het is belangrijk om een goede ‘kromming’ te hebben. Het voordeel van een goede kromming is dat je ontspannen kunt spelen en bovendien het spelen ook veel langer vol kunt houden.

piano spelen
Wie weet zit jij er binnenkort ook zo bij

Bij het krommen van je vingers is het ook een kwestie van proberen en kijken wat het best bij je past. Als beginner is het sowieso heel veel aftasten. Wat werkt niet voor mij en wat werkt wel? Er zijn immers zeer veel manieren om piano te leren spelen.

Tip 4: deel stukjes op bij het oefenen

Nu je eenmaal de juiste positie hebt bepaald, kun je echt aan de slag met piano spelen. Maar hoe leer je nu effectief piano spelen? Natuurlijk kun je niet gelijk hele liederen naspelen, tenzij je natuurlijk een mega talent bent. Maar dan had je dit artikel überhaupt niet nodig. Het beste is om steeds kleine stukjes te oefenen. Deel een lied dus op in zoveel mogelijk stukken als je denkt dat je nodig bent. Gaat een bepaald stuk je makkelijk af? Dan kun je daarna het niveau wat opkrikken en ga zo maar verder. Nadat je dan alle stukjes geleerd hebt, kun je daarna proberen om het stuk in één keer te spelen. Dit is de meest effectieve manier om nummers, zowel lastige als eenvoudige, aan te leren.

Let wel: veel mensen die beginnen denken dat het onverstandig is om gelijk met twee handen te oefenen. Toch is het verstandig om ook al gelijk met twee handen te oefenen, omdat dit het fundament van piano spelen is. Ook hiermee kun je gewoon gelijk beginnen met kleine stukjes en naarmate de tijd vordert leer je vanzelf wel beter te spelen. Ook bij piano leren spelen zonder noten kun je op deze manier oefenen.

Tip 5: heb plezier

Het is natuurlijk zeer belangrijk om ook plezier te hebben als beginner. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent, en ook lang gemotiveerd zult blijven.