Plagen in de moestuin biologisch bestrijden: zo doe je dat

Posted in  Home  on  oktober 13, 2023 by  San0 comments
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Home
  • /
  • Plagen in de moestuin biologisch bestrijden: zo doe je dat

Rupsen, slakken, engerlingen, mieren, bladluizen. Niet alleen mensen zijn dol op groenten uit de moestuin, ook plaagdieren houden van de groenten die jij teelt in de tuin of kas. Als je groenten worden opgegeten door ongewenste beestjes hoef je niet dadelijk naar het gif te grijpen. Er zijn ook effectieve natuurlijke en biologische oplossingen. Slecht voor de beestjes, goed voor jouw groenten en het milieu.

Aan de hand van drie veel voorkomende plagen in de tuin laten we je graag zien hoe eenvoudig en effectief natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn tegen ongewenste diertjes in je tuin.

Slakken

Slakken zijn echte veelvraten in de moestuin. Het zijn voornamelijk de naaktslakken die het gemunt hebben op de moestuin. In het vroege voorjaar komen ze uit hun winterslaap, vaak net op het moment dat je de slaplantjes hebt uitgezet in de volle grond…

Slakken bestrijd je met aaltjes. Aaltjes zijn een soort nematoden (rondwormen), die de slakken binnendringen, bepaalde bacteriën die ze bij zich dragen verspreiden en de slak na enkele dagen doden. Daarmee dienen de slakken als voedsel voor andere dieren, zoals egels en vogels.

Wil je de slakken liever niet doden? Dan gebruik je speciale slakkenvallen. Deze plaats je (een stukje in de grond gegraven) niet in de moestuin, maar daar een eindje vandaan zodat je de slakken van je groenten weglokt met een speciale lokstof in de val. De slakken laat je na het vangen elders vrij. Doe dat zeker honderd meter van je moestuin om te voorkomen dat ze na verloop van tijd terugkomen.

Rupsen

Vlinders zien we graag, maar van rupsen houden we wat minder als ze op onze groente zitten. Ook rupsen zijn echte veelvraten.
Net zoals slakken bestrijd je rupsen met aaltjes. De aaltjes dringen de rups binnen en doden deze binnen een paar dagen.
Wil je rupsen liever op een andere manier bestrijden en tegelijk de natuur een handje helpen? Plaats dan nestkastjes voor pimpelmezen, koolmezen of huismussen. Deze vogels houden van rupsen en waneer ze een nestje hebben, dan geven ze de voedzame rupsen aan hun jongen.

Bladluis

Bladluizen kunnen een ware plaag vormen in de tuin. Ze houden van plantensappen en klein als ze zijn, met honderden tegelijk zuigen ze de voedingsstoffen uit de bladeren van een plant waardoor deze afsterft. Je herkent de luizen als groene of zwarte stipjes op de stelen, bladeren en stam van de plant. Bladluizen scheiden honingdauw af. Dit is een plakkerige, zoete substantie die er voor zorgt dat bladeren kleverig aanvoelen en waar mieren dol op zijn. Ze ziet dan ook vaak mieren op plaatsen waar bladluizen zitten.

Bladluizen hebben veel verschillende natuurlijke vijanden, waaronder de larven van lieveheersbeestjes, volwassen lieveheersbeestjes en de inheemse gaasvlieg Chrysopa carnea. Ook kun je bladluis bestrijden met behulp van diatomeeënaarde. Microscopisch kleine deeltjes in de aarde doorboren de beschermende waslaag van de ongewenste diertjes waardoor ze uitdrogen. Diatomeeënaarde kun je ook inzetten tegen andere ongewenste diertjes, zoals zilvervisjes, kakkerlakken en rouwvliegjes. Maar let op: het kan ook andere insecten doden. Gebruik de aarde dus selectief op de plaatsen waar je last hebt van plaagdieren.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>