De laatste jaren is dementie hard op weg om volksziekte nummer één te worden in Nederland. Door de stijgende levensverwachting krijgt deze ziekte ruimer baan. Op dit moment is dementie een doodvonnis zonder behandeling. Maar gloort er hoop aan de horizon?

Wat is dementie

Dementie is een verzamelnaam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Onder dementie vallen ruim vijftig hersenziektes waarvan de bekendste vorm de ziekte van Alzheimer is. Maar ook vasculaire dementie, FTD en Lewy Body dementie zijn vormen van dementie. Dementie is een sluipende ziekte die zich langzaam ontwikkelt. Het start met vergeetachtigheid en kan zich doorontwikkelen in moeilijkheden met dagelijkse taken, zoals koken of aankleden. Mensen met (beginnende) dementie hebben ook moeite met plaats- en
tijdsoriëntatie.

Diagnostiek

Dementie wordt vaak als eerste opgemerkt door de directe omgeving. De persoon in kwestie verandert van gedrag. Vergeet vaak dingen of vertoont ander afwijkend gedrag. In nauwe samenwerking met de huisarts wordt de persoon doorgestuurd naar de geriater of neuroloog om de diagnose definitief te stellen.

Behandeling

Op dit moment is dementie niet te genezen en is de behandeling vooral ingesteld op symptoomvermindering en het remmen van de cognitieve achteruitgang. Hiervoor wordt vaak medicatie ingezet. Deze medicatie richt zich vooral op de comorbiditeit die vaak optreedt bij dementie, zoals depressie, slapeloosheid, angst en agressie. Dit zijn vaak de symptomen waar de omgeving het meeste last van heeft.

Behandeling met psychedelica

Verval van de hersencellen is een natuurlijk verloop bij de veroudering van het lichaam, bij mensen met dementie gebeurt deze veroudering echter veel sneller en in ernstige mate. Daarbij wordt dementie en in het bijzonder Alzheimer in verband gebracht met ontstekingen van de hersenen waardoor problemen met het geheugen toenemen. Psilocybine hebben een opmerkelijk hoge ontstekingsremmende capaciteiten die de potentie hebben om de hersenontsteking te bestrijden bij Alzheimer.

Wat nog interessanter is, is dat psilocyne in verband worden gebracht met verbeterde neuroplasticiteit van de hersenen. Dit betekent dat er nieuwe neurale paden aangemaakt kunnen worden. Kort gezegd, de door Alzheimer beschadigde hersendelen zouden door psychedelica kunnen verbeteren en opnieuw aangroeien.

Wat brengt de toekomst?

Hoewel onderzoeken veelbelovend is, is er behoefte aan breder onderzoek. Hebben chemische psychedelica, zoals 5-Meo-DMT of 1V-LSD bijvoorbeeld hetzelfde effect als de natuurlijke paddo’s en LSD? Als dit het geval is, bieden chemische varianten voordelen, omdat eventuele bijwerkingen gemanipuleerd kunnen worden. Het is wel duidelijk dat met de toenemende vergrijzing er een enorme behoefte is aan een blijvende oplossing voor dementie en Alzheimer in het bijzonder. Het huidige Nederlandse zorgstelsel kan de intensieve dementiezorg niet aan en ook mantelzorgers worden zwaar
uitgeput door de zorg voor hun naaste met dementie. Daarom wachten we vol spanning af wat de resultaten van het nieuwe, recente onderzoek zijn van het John Hopkins Universiteit.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>