• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Tech
  • /
  • Hoe scan je een QR Code? Dit zijn de mogelijkheden!

Je komt ze meerdere keren per dag tegen. Ze kunnen op een poster in het bushokje zitten, of op de verpakking van je eten. We hebben het over QR codes. Steeds vaker kom je deze zwart-witte vierkantjes tegen. Maar wat zijn deze codes precies? En hoe kun je ze scannen?

Wat is een QR Code?

Eigenlijk is een QR code een soort moderne variant van de streepjescode. 'QR' staat voor 'Quick Response'. Vaak worden QR codes gebruikt om door te linken naar een website. In plaats van dat je zelf de lange URL in moet typen, kun je met de camera van je smartphone of tablet eenvoudig te code scannen. Vervolgens opent je browser de link vanzelf. Dat scheelt jou gedoe.

De toepasbaarheid van QR codes is enorm en wordt nog steeds uitgebreid, maar dan moet je de code wel kunnen scannen. Dit kan op verschillende manieren.

QR code scannen op Samsung telefoon

Heb jij een Samsung smartphone, of een andere Android smartphone met minstens Android versie 9? Dan hoef je helemaal geen app te downloaden om de QR code te scannen. Er zit dan al een QR scanner ingebouwd in je telefoon. Open eenvoudig je camera, scan de code en de URL verschijnt automatisch. Dat maakt een QR code scannen wel heel simpel.

Heb je geen Android 9, maar Android 8? Dan kun je vanuit Google Assistant een QR scanner activeren. Heb je Android 7 of lager? Dan zul je voor de online of app-versie moeten kiezen.

QR code scannen op iPhone telefoon

Ook als je een iPhone hebt is een QR code scannen erg makkelijk. Open gewoon de camera app, richt je camera op de code en je telefoon herkent de code meteen. Bovenin je beeld verschijnt een notificatie. Als je hierop klikt word je direct naar de juiste URL gestuurd. 

APP voor het scannen van een QR CODE

Je kunt op je smartphone verschillende apps downloaden die het mogelijk maken om QR codes te scannen. Deze apps werken eigenlijk allemaal zo'n beetje hetzelfde. Welke app voor QR code scannen je kiest, maakt dus meestal weinig uit.

QR code Scanner online

Wil je liever geen app downloaden om de code te scannen? Dan kun je ook online zoeken naar een QR scanner. Kies je voor een QR code scanner online, dan scan je vanuit je browser de code.

Conclusie

Nu je weet hoe QR code scannen werkt, is het tijd om alle mogelijkheden te ontdekken.

QR codes worden voor allerlei doeleinden ingezet. In een restaurant kun je bijvoorbeeld een QR code scannen om de menukaart op te roepen. Vliegtuigmaatschappijen gebruiken ze als boardingpass.

Op scholen worden op deze manier instructievideo's aangeboden. En banken gebruiken ze om mobiel bankieren mogelijk te maken. Met een QR code scanner gaat er dus een wereld voor je open!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>