• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Career
  • /
  • Je eigen bedrijf beginnen? Deze rechtsvormen heb je

Wanneer je een bedrijf gaat beginnen, vervang misschien door: moet je altijd een rechtsvorm kiezen. Een rechtsvorm (ook wel ondernemingsvorm genoemd) is de juridische vorm van je bedrijf of organisatie. De rechtsvorm bepaalt onder meer je aansprakelijkheid, en de belastingverplichtingen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende rechtsvormen en wanneer deze geschikt zijn.

Eenmanszaak

Meestal start een beginnende ondernemer zijn of haar bedrijf als eenmanszaak. Een bedrijf starten als eenmanszaak is snel, eenvoudig en je profiteert vaak van aardig wat belastingvoordeel. Een nadeel van een eenmanszaak is dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen je privé vermogen en je bedrijfsvermogen. Als je bedrijf failliet gaat, ga jij privé ook failliet.

Over de term eenmanszaak heerst soms wat verwarring als het gaat om personeel. Als je een eenmanszaak hebt, kun je gewoon personeel aannemen. De term heeft namelijk betrekking op de rechtsvorm en niet op het aantal mensen binnen de eenmanszaak. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat ZZP’er en freelancer geen rechtsvormen zijn. Ook als je op deze manier werkzaamheden verricht moet je een rechtsvorm kiezen. Voor dergelijke ondernemers is een eenmanszaak vaak de beste keuze.

Besloten vennootschap (BV)

De besloten vennootschap kent een belangrijk voordeel ten opzichte van de eenmanszaak. De besloten vennootschap is namelijk een rechtspersoon, wat betekent dat de BV in het geval van schulden meestal zelf aansprakelijk is. Je bent dus niet persoonlijk aansprakelijk voor de eventuele schulden die je bedrijf maakt. Dit is voor de meeste ondernemers dan ook de belangrijkste reden om te kiezen voor een besloten vennootschap in plaats van een eenmanszaak.

Wil je een BV oprichten, dan kun je dit samen met anderen doen. Ook is het mogelijk om de besloten vennootschap alleen op te richten. Als directeur van een BV ben je bij deze BV in dienst en betaal je inkomstenbelasting over je loon. Je besloten vennootschap laat je oprichten middels een notariële akte bij de notaris, en de bestuurders worden ingeschreven in het Handelsregister.

Over de term eenmanszaak heerst soms wat verwarring als het gaat om personeel. Als je een eenmanszaak hebt, kun je gewoon personeel aannemen. De term heeft namelijk betrekking op de rechtsvorm en niet op het aantal mensen binnen de eenmanszaak.

Naamloze vennootschap (NV)

Wanneer je een NV als rechtsvorm voor je bedrijf kiest, worden aandelen uitgegeven aan jou als oprichter, of aan anderen die geld in je bedrijf inbrengen. Net als bij een besloten vennootschap is het kapitaal van een naamloze vennootschap ook verdeeld in aandelen. Echter, bij een BV bestaat er een verplichting tot het houden van een register van aandeelhouders. Bij een NV is dit niet het geval.

Bij het kiezen van een NV heb je een startkapitaal van minimaal €45.000 nodig. Dit bedrag mag ook in natura zijn, bijvoorbeeld door de inbreng van computers en dergelijke. Over de winst die je bedrijf behaald betaal je belasting, de zogenaamde vennootschapsbelasting. Als bestuurder van een naamloze vennootschap dien je ook rekening te houden met het betalen van (eventuele) dividendbelasting.

Wat kies jij?

Nu je wat meer weet over de verschillende rechtsvormen, is het belangrijk om te bepalen welke vorm het beste bij jouw bedrijf past. Hierbij zijn een aantal zaken van belang. Zo is het belangrijk om te weten of je bijvoorbeeld met anderen wilt samenwerken en wat belastingtechnisch voordelig is. Op het internet vind je verschillende tools om je te helpen bij je beslissing. Daarnaast kun je hiervoor ook informatie inwinnen bij de Kamer van Koophandel (KvK). Twijfel je over een BV oprichten? Dan kun je bij de notaris terecht voor advies en voorlichting.

Succes met het bepalen van de geschikte rechtsvorm voor jouw bedrijf!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>