Refurbished of nieuw?

Als je tegenwoordig een nieuwe mobiel wilt kopen, loop je al gauw tegen exorbitant hoge prijzen aan. Zo moet je als je bijvoorbeeld nieuwe iPhone, zeg de iPhone X of de iPhone XS, wilt kopen voor het toestel alleen al meer dan €1000 neerleggen.

Voor deze prijs heb je nog geen internet op je telefoon en heb je nog geen belletje gepleegd. Vele consumenten vonden de prijs ook te hoog worden en de roep naar een goedkoper alternatief werd groter en groter. Voor deze consument is er de refurbished telefoon op de markt gekomen.

Zoals de Engelse term al zegt is deze telefoon gerenoveerd, waarmee wordt bedoeld dat hij volledig is nagekeken door een expert. De vraag rijst: moet ik refurbished of nieuw kopen?


Wat is refurbished?

Een refurbished toestel is een toestel dat eerder door een ander gebruikt is en daarna weer ingeleverd is. Dit betekent ten eerste dat je niet weet waar het toestel van origine vandaan komt. Het kan een bedrijfstelefoon maar ook een gewone particuliere telefoon zijn geweest.

Levert iemand bijvoorbeeld een Iphone in, dan wordt deze door een expert volledig nagekeken en de onderdelen die aan vervanging toe zijn worden dan ook vervangen. Zo heeft u een refurbished Iphone x of refurbished Iphone XS. Wel is dit is een tricky punt omdat de definitie van aan vervanging toe zijn verschilt per expert.

Check daarom altijd of u met een gerenommeerd verkoper te maken heeft. Op deze manier komt u niet voor een verrassing te staan.

Bekijk de ‘grade’

De refurbished telefoons worden reparatie een zogenoemd ‘grade’ gegeven. Met de letter A, B of C geeft de verkoper aan wat de staat is van de refurbished telefoon. Als deze nog nooit in gebruik is geweest omdat hij bijvoorbeeld gelijk na aankoop terug is gestuurd, dan zal deze telefoon veel eerder een A grade krijgen.

Bij de B grade kan er minieme schade aan de telefoon zijn zoals krasjes en dergelijke. Bij C is de gebruikers schade duidelijk zichtbaar. Zoals u kunt begrijpen komt de staat van de telefoon ook terug in het prijskaartje dat de telefoon draagt.

De prijs van een refurbished telefoon verschilt in prijs door de verschillende staten waarin toestellen verkeren. Zo heeft de grade invloed op de prijs, maar ook de verkoper zelf heeft invloed op de prijs. Uiteindelijk moet u denken aan een prijs die tussen de nieuw- en tweedehands prijs inligt.

Wat kies jij?

Uiteindelijk betaalt u nog een fors bedrag voor een refurbished telefoon, maar als u goed onderzoek doet en prijzen vergelijkt kan het erg voordelig zijn om in plaats van een nieuw model, een refurbished Iphone X of refurbished Iphone XS te kopen. Voor een koopje kunt u een topmodel op de kop tikken.