april 29

Roken van wiet gezond?

0  reacties

Roken van sigaretten is ongezond. Dit behoeft natuurlijk geen betoog. Maar is roken van wiet dan ook ongezond? Of kan het juist bijdragen aan de gezondheid? Het is maar net hoe je het bekijkt. Natuurlijk, het inhaleren van rook is niet bevorderlijk voor de longen. Maar daartegenover staat dat sommige wietsoorten een positieve bijdrage leveren aan de geestelijke (maar ook lichamelijke) gezondheid. Gelukkig bestaan er ook alternatieven om medicinale wiet te consumeren. Maar wat is medicinale wiet nu precies? En waar helpt het bij?

Medicinale cannabis

Medicinale cannabis, ook wel medische marihuana genoemd, verwijst naar cannabis wanneer deze wordt gebruikt om een klacht of aandoening te behandelen en/of te verlichten. Het wordt dus dan niet gebruikt voor recreatieve doeleinden, maar echt om  lichamelijke klachten te verminderen. Elke soort cannabis dat een effectieve hoeveelheid cannabinoïden bevat, kan worden beschouwd als medicinale cannabis als het voor dat doel wordt gebruikt.

Aandoeningen waarbij Medicinale cannabis kan helpen

Cannabis heeft invloed op het centrale zenuwstelsel. Het deel dat pijn registreert, maar ook hun werking uitoefent op geheugen en motoriek. Daarom dat medicinale wiet veelal wordt gebruikt bij o.a.:

  • Multiple Sclerose (MS),
  • Chronische pijnen,
  • Misselijkheid en braken (na chemotherapie of radiotherapie bij kanker),
  • Hepatitis C-infectie;
  • Ziekte van Parkinson;
  • Angsten en slapeloosheid
  • Epilepsie.

Indica of Sativa wiet?

Als je geen ervaren gebruiker bent van wiet, is het natuurlijk lastig kiezen wat je moet hebben. Want welke wiet werkt het beste tegen welke klachten? Om hier enigszins een antwoord op te vinden is het handig dat je de verschillen weet tussen indica-rassen en sativa-rassen. Beide rassen hebben een andere samenstelling en daarmee ook een ander effect.

De Indica-dominante cannabis wordt gewoonlijk medicinaal gebruikt om te kalmeren. Het staat bekend om zijn ‘stoned’(lees: ontspannen) gevoel. Indica wiet leent zich daarom goed bij mensen die hun lichaam willen laten ontspannen. Denk aan: spierspasmen, chronische pijn, slapeloosheid en angststoornissen.

Een Sativa-dominante cannabis zorgt meer voor een cerebraal, energiek “high”-effect.  Zowel in de geest als in het lichaam en wordt over het algemeen medicinaal gebruikt bij depressies, verminderde eetlust, migraine/hoofdpijn chronische misselijkheid.

Kortom, beiden soorten hebben een geheel eigen uitwerking en zijn dus voor verschillende aandoeningen te gebruiken. Indica-wiet om te ontspannen. En Sativa-wiet om je lichaam (en geest)  in een meer energieke toestand te brengen.

Verdampen, roken of als thee

Medicinale cannabis kan in verschillende vormen worden toegediend. De meest bekende vorm is het roken van een ‘joint’. Maar wanneer roken je tegenstaat kun je het ook toedienen in de vorm van thee of door inhalatie na verdamping. Hiervoor kun je dan een verdamper of vaporizer aanschaffen. Daarnaast is het mogelijk om het in brood en koek te verwerken. Denk maar aan de bekende ‘Spacecake’.

Medicinale wiet op recept? Of zelf kweken

Sinds 2003 is medicinale wiet op recept verkrijgbaar bij apotheken. De levering en productie van de medicinale cannabis valt onder de verantwoordelijkheid van het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC). Deze instantie reguleert de kwaliteit waardoor het als geneesmiddel kan worden gebruikt. Om je wiet af te halen bij de apotheek zal je wel eerst langs je huisarts moeten gaan om het als recept voorgeschreven te krijgen.

Zelf kweken

Een andere manier om aan medicinale wiet te komen is om het zelf te kweken. Het grootste voordeel is dat je altijd een voorraad hebt en verzekerd bent van de beste kwaliteit. Je weet namelijk dat er geen andere ingrediënten aan zijn toegevoegd. Bovendien is het kweken van wiet een leuke bezigheid en zeker niet moeilijk. In Nederland geldt overigens een gedoogbeleid, zodat je zonder risico je eigen wiet mag kweken. Zowel binnen als buiten. Wel gelden er richtlijnen over de hoeveelheid planten die je mag kweken.

Top 3 medicinale wiet

Wil je je eigen wiet gaan kweken, dan heb je uiteraard wietzaden nodig. Op Weedseedsexpress kun je wietzaadjes van hoge kwaliteit bestellen. Op deze Nederlandse webshop voor cannabiszaden vind je meer dan 100 varianten. Maar weet dat je niet alle wietzaden kunt gebruiken als medicinale wiet. Veelal wordt het voor recreatieve aangelegenheden gebruikt. Wil je weten welke wietzaden je moet hebben? Onder vind je een selectie. 

1. Charlotte’s Web

Een sterk overheersende sativa dominante plant met een hoog CDB-gehalte. Het is dus geen wiet waar je ‘high’ van wordt, maar zorgt voor een vrolijke en energieke vibe. Wordt gebruikt bij: pijnverlichting, ontstekingen, huidaandoeningen, angsten, misselijkheid en braken, Parkinson, Multiple Sclerose.

2. Jack Herer

Deze hybride soort bestaat uit 45% Indica en 55% Sativa. Een fijne mix van ontspanning en een cerebraal gevoel. Wordt gebruikt bij: stress, migraine, angst, slapeloosheid en depressie.

3. CBD White Widow

White Widow heeft een evenwichtige balans tussen Sativa en Indica (50/50). Dit betekent dat je het voor veel verschillende aandoeningen kunt gebruiken. Het heeft een krachtige ‘high’, maar kan probleemloos dagelijks worden gebruikt. Wordt gebruikt bij: stress, (chronische) pijnen, depressies en Hepatitis C-infectie.

Neem je verantwoordelijkheid

Heb je lichamelijke of psychische klachten en denk je dat medicinale wiet jou kan helpen? Dan is de kans groot dat je het als zeer positief zal ervaren. Toch is het belangrijk om je verantwoordelijkheid te nemen. Gebruik met mate en lees je vooraf in. Zo weet je wat de effecten zijn. Bij twijfel kun je je natuurlijk ook altijd tot je huisarts wenden. Hij zal je hierover uitvoerig kunnen informeren.


Tags


You may also like

Wat is het geschatte vermogen van Jia Ruan?

Bar maken in je tuin

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>