Ieder jaar zijn er nog vele woningbranden. In sommige gevallen hebben deze woningbranden dodelijke slachtoffers tot gevolg. Wat blijkt, vaak zijn er dan geen rookmelders aanwezig in huis. In 2022 worden er stappen gezet om schade aan huizen en slachtoffers als gevolg van woningbrand tegen te gaan. Dat wordt gedaan door rookmelders in woningen te verplichten. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoet aan die verplichting? Dat leggen we graag uit.

Vanaf wanneer zijn rookmelders verplicht?

Gelukkig heb je nog even tijd om dit te regelen. De eerste maanden van 2022 is er namelijk nog niks aan de hand. De wettelijke verplichting voor rookmelders gaat in per juli 2022. Zorg dus dat je vanaf die dag voldoet aan de eisen. Eerder is natuurlijk beter. Uiteindelijk gaat het namelijk om de bescherming van je woning, je gezin en jezelf. Rookmelders maken namelijk echt het verschil tussen een klein brandje en een verwoestende brand. Rookmelders waarschuwen namelijk al in een vroeg stadium van de brand. Zo kun je nog ingrijpen door zelf te blussen. Is het daar te laat voor? Dan heb je nog de kans om snel de brandweer in te schakelen en iedereen in veiligheid te brengen.

Hoe voldoe ik aan die verplichting?

Eigenlijk is de regel vrij eenvoudig. Iedere woonverdieping binnen een huis moet voorzien worden van minstens één rookmelder. Leef je op de begane grond en zijn er slaapkamers op de 1e en 2e verdieping? Hang dan op alle drie de verdiepingen een rookmelder. Is de vluchtroute afgesloten van de ruimte waar de rookmelder hangt? Zorg dan ook dat er op de vluchtroute een rookmelder wordt gehangen.

Niet verplicht, wel zo veilig

Ondanks dat er op iedere verdieping een rookmelder hangt, zijn er vaak nog steeds ruimtes waar de rookmelder niet op kan reageren. Denk bijvoorbeeld aan een inpandige garage. Stel je voor dat er brand uitbreekt in de garage, terwijl de rookmelder in de woonkamer hangt. Voordat de brand zover is ontwikkeld dat de rookmelder alarm kan slaan, is het misschien wel te laat om in te grijpen. Zeker als iedereen in huis aan het slapen is. Het advies is dus om in dit soort afgesloten ruimtes ook rookmelders op te hangen.

Is iedere rookmelder geschikt?

Ja, eigenlijk wel. Althans, als je de rookmelder bij een goede Nederlandse (web)winkel koopt. In principe mogen er namelijk alleen goedgekeurde rookmelders verkocht worden in Nederland. Bestel daarom beter geen rookmelders in niet-Europese webshops. Wil je zeker zijn van je zaak, houd het dan bij de bekendere merken. Nog een tip, kies voor een rookmelder met een 10 jaar accu. Zo heb je niet ieder jaar te maken met vervangen van batterijen of rookmelders.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>