Sapcentrifuge versus Slowjuicer

Posted in  Lifestyle, Health  on  januari 22, 2025 by  San0 comments

Je hebt vast wel eens gehoord van een sapcentrifuge en een slowjuicer. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen deze twee apparaten? En welke van de twee zorgt voor een betere kwaliteit aan sap? Eigenlijk zijn ‘sapcentrifuge’ en ‘slowjuicer’ overkoepelende termen, waarbinnen verschillende apparaten vallen die je kunt gebruiken om fruit- en groentesappen mee te maken. Tegenwoordig lijken de mogelijkheden wel eindeloos. In dit artikel zetten we alles voor je op een rijtje wat je moet weten over de verschillen tussen de sapcentrifuge en de slowjuicer.

Sapcentrifuge

In een sapcentrifuge zit een ronde schijf. Deze draait op grote snelheid rondjes, namelijk tot wel twintigduizend toeren per minuut(!). Op de schijf zitten meerdere kleine mesjes. Deze mesjes snijden het groente en fruit dat je in de sapcentrifuge doet in hele kleine stukjes. Door dit proces van het snelle ronddraaien van de schijf, komt er veel warmte vrij. De voedzame enzymen en vitaminen, die van nature in groente en fruit zitten, zijn erg gevoelig voor temperatuur en kunnen door deze vrijkomende warmte dan ook kapotgaan. Daarnaast komt er door het snelle ronddraaien van de schijf ook zuurstof vrij. Dit zorgt ervoor dat het sap zal oxideren, wat te zien is aan verkleuring en het splitsen van vaste en vloeibare delen in het sap, ook wel ‘schiften’ genoemd. Vanwege deze factoren houd je in je uiteindelijke glas groente- of vruchtensap minder voedingsstoffen en mineralen over. 

Slowjuicer

Zoals de naam ‘slowjuicer’ al doet vermoeden, gaat deze machine een stuk langzamer dan de traditionele sapcentrifuge. En dat is in dit geval positief! In plaats van twintigduizend toeren per minuut, maakt de slowjuicer er slechts 70. Dat betekent dat er geen zuurstof bij het sap komt en het dus niet oxideert. Ook komt er op deze manier geen hitte vrij. Dat is gunstig voor het behoud van de kostbare voedingsstoffen in de verse ingrediënten die je in de machine stopt. Hoe kan het dat de slowjuicer toch sap produceert, ondanks de aanzienlijk lagere snelheid? Dat komt omdat het fruit (of de groente) in de slowjuicer eerst wordt gemalen en gekneusd, voordat het wordt geperst. Dankzij dit voorwerk is er minder kracht van het persmechanisme nodig. Over het algemeen krijg je uit een slowjuicer een grotere hoeveelheid sap, aangezien de ingrediënten voorzichtiger worden behandeld.

Kwaliteit van het sap

Niet alleen zal een slowjuicer voor een grotere hoeveelheid sap zorgen dan de sapcentrifuge, de kwaliteit van het sap van de slowjuicer is ook nog eens hoger. Dat komt omdat er bij een sapcentrifuge gebruik gemaakt wordt van een zeer snelle rasp. Door de warmte en zuurstof die bij dit proces vrijkomt, verandert de structuur van de vitamines en mineralen van het fruit en de groenten. Je lichaam kan dit daardoor minder goed opnemen. Ook zal je merken dat het sap uit een sapcentrifuge sneller zal schiften. Al deze problemen treden niet op bij een slowjuicer, omdat er op een slimmere manier wordt geperst. Het uiteindelijke sap van de slowjuicer bevat dan ook de maximale hoeveelheid vitaminen en mineralen. 

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>