Welke invloed hebben schadevrije jaren op je premie

Je autoverzekering en schadevrije jaren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch weet niet iedereen wat nu precies de voordelen of nadelen van deze schadevrije jaren zijn. In deze blogpost vertellen we je meer over schadevrije jaren en de invloed daarvan op je verzekering.


Bonus/malus-ladder

Een autoverzekering hoop je natuurlijk nooit nodig te hebben. Toch is het fijn dat als je een ongeluk hebt, iemand je kan helpen met de afhandeling van de schade. Elk jaar dat je zonder schade hebt gereden wordt bij je schadevrije jaren gerekend. Dit aantal jaren heeft invloed op je premie omdat je bij een hoog aantal schadevrije jaren ook een hoge korting krijgt. Hoeveel korting je precies op je premie krijgt staat op de Bonus/malus-ladder.

Op deze bonus/malus-ladder staat ook aangegeven wat er gebeurd met je schadevrije jaren als je een ongeluk hebt of schade rijdt. Elke verzekeraar gaat hier anders mee om. Bij de ene verzekeraar verlies je bij schade slechts 1 of 2 jaar, terwijl er verzekeraars zijn die meteen 9 schadevrije jaren van je ladder af halen. Vaak hangt dit ook af van het aantal schadevrije jaren die je al hebt opgebouwd. Kijk wanneer je een nieuwe autoverzekering gaat afsluiten dus goed of de verzekeraar een gunstige bonus/malus-ladder heeft.

Een negatief aantal schadevrije jaren

Stel dat je net je rijbewijs hebt en je eerste eigen auto hebt aangeschaft. Op dat moment is je aantal schadevrije jaren natuurlijk 0, maar wat als je dan schade rijdt? Er zijn verzekeraars waar je een negatief aantal schadevrije jaren kunt hebben. Bij sommige verzekeraars loopt de bonus/malus-ladder zelfs door tot -3 of -5. In plaats van dat je korting krijgt op je premie, moet je juist meer gaan betalen (toeslag). Er zijn ook verzekeraars die een toeslag rekenen bij een laag aantal schadevrije jaren, dus let daar zeker op.

Schadevrije jaren en je premie

Een hoog aantal schadevrije jaren betekent dus een lagere premie. Toch heeft de ene verzekeraar een leukere korting op je premie dan de ander. Op dat moment is het fijn om te weten dat je schadevrije jaren mee kunt nemen naar een nieuwe verzekeraar. Het kan dus zeker geen kwaad om autoverzekeringen te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld eens op autoverzekering berekenen Overstappen.nl. Hier kun je onafhankelijk je autoverzekering vergelijken en de best passende autoverzekering kiezen voor jouw persoonlijke situatie en wensen.