Wanneer je regelmatig autoritten maakt met je vrienden heb je vast wel eens een felle discussie gehad over wie er nu voorin mag zitten. Sterker nog, elke roadtrip die je maakt speelt dit ‘spelletje’ zich weer opnieuw af. Het roepen van shotgun moet dit probleem voorkomen, maar de precieze shotgun regels zijn vaak onduidelijk. Om er voor te zorgen dat jij het volgende autoritje als eerste op de juiste manier shotgun roept en dat het nu eindelijk eens afgelopen is met het gezeur omtrent het roepen van shotgun, hebben wij hier alle algemene shotgun regels even op een rijtje gezegd. Speciaal voor jou, om zo je vrienden even flink voor te zijn.

1. Wees luid en duidelijk

Je moet flink boven je vrienden uitkomen wil jij voorin mogen zitten. Roep dus als eerste en zo hard mogelijk ‘shotgun’. Zo weten zij dat jij alvast de plek even goed hebt opgeëist.

2. Wees geduldig

Hoewel het natuurlijk slim zou zijn om nu alvast shotgun te roepen voor een ritje die volgende week gaat plaatsvinden, is dit natuurlijk niet de bedoeling. Volgens de officiële shotgun regels is het zo dat je pas shotgun kunt roepen zodra de activiteit is afgelopen. Op het moment dat jullie hier mee klaar zijn en richting huis willen gaan, is jouw moment om te shinen en tip 1 in praktijk te brengen. Wanneer het een buitenactiviteit betreft, mag je pas roepen op het moment dat de auto in zicht is.

3. Een aantal basisregels

Hoewel bovenstaande regels ook al een redelijke basis aangeven, zijn er nog een aantal andere dingen waar je je aan moet houden. Anders telt het niet. Zo moet je bijvoorbeeld je schoenen aanhebben voor dat je je plek probeert op te eisen. Verder moet je minstens met één voet buiten staan. En onthoud: in tijden van het opeisen van je plek is alles toegestaan om er voor te zorgen dat jij de eerste bent die buiten staat. Probeer er maar eens met kleerscheuren van af te komen.

Wanneer jullie al buiten lopen en niemand van je vrienden nog slim genoeg is geweest om shotgun te roepen, kun je of zelf heel snel shotgun roepen, óf het handvat van het voorportier vastgrijpen. Wanneer één van je vrienden dan nog denkt je slim af te zijn, mag je terugvallen op de volgende regel: degene die as eerste het handvat van het voorportier vast heeft, mag voorin zitten.

Als laatste basisregel is het goed om te weten dat shotgun officieel geldig is voor één rit. Op het moment dat jullie ergens stoppen en allemaal uit de auto stappen betekent dit dat het spel weer opnieuw gespeeld kan worden. Alertheid is dus key in dit soort gevallen!

4. Bestuurder = baas

Heb je geschreeuwd, geduwd en alle moeite gedaan om je plek op te eisen in de auto? Dan is er nog één persoon die je moet overwinnen. De bestuurder blijft namelijk ten alle tijden de baas in de auto. Wanneer deze geen behoefte heeft dat jij naast hem zitten, mag die dit aangeven. Keihard, maar wel de waarheid. De bestuurder mag dan zelf een nieuwe bestuurder aanwijzen en jij zult dan moeten afdruipen richting de achterbank. Helaas.

Ook mag de bestuurder ‘reload’ roepen. Dit betekent dat alle voorgaande gebeurtenissen vervallen en dat er een nieuw persoon kan worden aangewezen tot co piloot. Een wat softere manier om als bestuurder aan te geven dat je helemaal geen zin hebt in de persoon die eigenlijk naast je zou gaan zitten.

Al met al is het roepen van shotgun tijdens de rit geen makkelijke opgave en zullen enkel de besten hiervoor geschikt zijn. Oefening baart zeker kunst en binnen no-time zul jij altijd degene zijn die voorin zit. Het is misschien wel vriendelijk om extra lange mensen voorin te laten zitten. Ook is het belangrijk om te weten dat de co piloot taak niet eentje is die licht moet worden opgevat: jij bent degene die de navigatie moet doorgeven aan de bestuurder én ondertussen de rest van de auto moet voorzien van goede hitjes.

Mocht je dit niet aankunnen, is het belangrijk om voor de sfeer af te zien van je shotgun positie. De keuze is aan jou!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>