Teveel alcohol op? Zo kom je snel van je kater af!

Of je nou een feestbeest bent dat ieder weekend minimaal één keer uitgaat, of een gelegenheidsdrinker bent; alle mannen (en vrouwen) hebben er wel eens mee te maken gehad. Misselijkheid, overgeven, oftewel; last van een kater. Wanneer je het internet afspeurt lees je veel mythes om de misselijkheid van een kater te verhelpen. In dit artikel geven we je tips die echt werken bij het verwerken van een kater.


4 anti kater tips

Van alle tips om een kater te verwerken zijn dit de 4 beste. Geloof ons, we hebben het vaak genoeg meegemaakt.

  • Vitamine B6

Verschillende losstaande onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine B6 de symptomen van een kater bestrijdt. Er moet nog meer onderzocht worden voor echt harde conclusies maar de eerste uitkomsten zijn positief. De B6 variant vind je voornamelijk in bepaalde fruitsoorten zoals peren of bananen.

  • Nog meer drinken

Nee, hoe mannelijk het ook klinkt, we raden je niet aan om “nog een biertje te pakken” om snel van je kater af te komen. Wat we je wel aanraden? Drink zoveel mogelijk water of hydraterende sportdranken zoals Extran, AA of Gatorade. Ook als je hier misschien niet gek op bent, je zal je snel weer beter voelen.

  • Paracetamol of Ibuprofen

Echte wondermiddeltjes om een kater te verwerken zijn er nog niet. Maar een ibuprofen of paracetamol tegen de kater komt al in de buurt. In combinatie met de overige tips in dit artikel zul je weinig last hebben van je kater.

  • Sporten

Sporten!? Met een kater? Dat klinkt als een onmogelijke opgave. Maar wees gerust, je hoeft niet urenlang te sporten om snel van je kater af te komen. Je wil zo snel mogelijk alle gif- alcohol- en afvalstoffen je lichaam uit krijgen. De snelste manier hiervoor is om intensief te gaan bewegen. Liever niet sporten maar wel een sauna in huis? Dan kies je waarschijnlijk liever voor dit alternatief.

Let op: nadat je de bier of andere dranken eruit hebt gezweet is het belangrijk om je vochtniveau weer aan te vullen.

kater symptomen alcohol

Hoelang duurt een kater?

Dit hangt af van verschillende factoren, maar als je ons advies opvolgt dan ben je ruim voor het avondeten er al van af.

Kater voorkomen?

In plaats van snel van je kater af komen is het nog beter om dit helemaal te voorkomen.Hiervoor moet je zorgen voor een goede voorbereiding. Een goede voorbereiding helpt bij het voorkomen van een kater. En voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. De volgende tips zullen ervoor zorgen dat je geen gevoel van misselijkheid hebt na een avond vol met alcohol.

1. Neem voldoende vitamines

Om overmatige alcoholinname te verwerken verbruikt je lichaam vitaminen. Dit proces wordt ook wel stofwisseling of metabolisme genoemd. Zorg dan ook voor wat extra vitamine inname de dagen voor je aan de vier of sterke drank gaat.

2. Water drinken

Ja, het helpt echt. Van alcohol droog je uit. Door tussendoor steeds een glas water te drinken blijf je gehydrateerd. Dit helpt vooral tegen hoofdpijn. Hoofdpijn is een van de belangrijkste symptomen van uitdroging. Wanneer je dus wakker wordt met zware koppijn betekent dit dat je te weinig water hebt gedronken.

3. Goed eten!

Ook dit is wellicht een cliché dat je al vaker hebt gehoord. Toch werkt het wel. Door een goede bodem te leggen kan alcohol beter worden geabsorbeerd. Dit is zeker met vet eten het geval. Twijfel dan ook niet om een lekker uitmsmijter met spek te eten als ontbijt.

4. Rook niet teveel sigaretten

Waarom niet zou je zeggen. Wat hebben sigaretten te maken met een kater? Nou, best wel veel. Uit onderzoek vanuit het Journal of Studies on Alcohol and Drugs.is gebleken dat deelnemers van het onderzoek een zwaardere kater ervaren wanneer zij de dag ervoor flink gerookt hebben in combinatie met het drinken. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het effect dat nicotine heeft op je zenuwstelsel.

5. ‘Donkere’ vs transparante alcohol

Donkere dranken zoals bier, rode wijn, whiskey en port bevatten meer gifstoffen waardoor je een zwaardere kater zal hebben. Een beter alternatief is transparante dranken zoals wodka of tequilla. Wil je een kater voorkomen? Vermijd dan ook dranken met bubbels erin zoals champagne. De bubbels zorgen ervoor dat alcohol sneller in je bloed wordt opgenomen.