Soorten Mountainbikes; welke MTB types zijn er

Mountainbiken. Lekker met je fiets door de modder, over de weg of door het gras ‘raggen’. Heerlijk. Er zijn veel MTB routes in Nederland waar je jouw limiet kan uitproberen. Wat veel mensen echter niet weten is dat er verschillende soorten mountainbikes bestaan; downhill, enduro, all mountain, cross country en de fatbikes. In dit artikel leggen we je de verschillen tussen de MTB types uit en leer je welke mountainbike voor jou geschikt is.


Wat is een all mountain MTB?

Van alle soorten mountainbikes is de all mountain MTB de meeste all round mountainbike die je kan vinden. Het is op geen enkel terrein de allerbeste of de allersnelste, maar kan wel op elke ondergrond goed uit de voeten. Als je wil beginnen met mountainbiken dan is dit de type mountainbike voor jou!

Wat is een fatbike?

Een fatbike is een soort mountainbike met nog dikkere banden. De banden zorgen ervoor dat je op elk terrein kan voortbewegen; sneeuw, zand of rotsen. Geen ondergrond is te zwaar voor een fatbike. Besef wel dat je hier minder snelheid mee behaalt als met andere types mogelijk is.

fatbike

Wat is een enduro mountainbike?

Een enduro mountainbike is de ideale mix tussen lichtgewicht en stevigheid. Bij deze type mountainbikes ligt de focus van een enduro MTB ligt op de afdaling, al is de fiets all round genoeg om verschillende soorten terrein te overwinnen.

Enduro mtb

Wat is een downhill mountainbike?

Een downhill mountainbike is een MTB die alleen geschikt is voor extreme afdalingen. Een downhill MTB is supersnel en wendbaar, maar is niet geschikt voor andere doeleinden dan de afdaling.

Downhill mountainbike

Wat is een cross country mountainbike?

Cross country is een redelijke all round mountainbike, geschikt voor verschillende soorten terrein, mits niet te extreem. Je kan er een hele hoge snelheid mee behalen dus als dat echt je ding is dan is een cross country MTB misschien wel wat voor jou.

xc cross country mountainbike