Wat is nou precies de betekenis van tapered fit jeans?

Spijkerbroeken, het is een van de meest vervelende kledingstukken voor een man om te kopen, elk merk en elke winkel heeft eigen maten en eigen pasvormen. De laatste tijd zijn tapered jeans populair. In dit artikel ontdek je alles wat jij moet weten over tapered fit jeans!


The good old jeans
Wat ooit begon als een werkbroek voor stoere mannen is inmiddels een onderdeel van de dagelijkse mode die niet meer weg te denken is. Er zijn maar weinig mensen die niet één of meerdere jeansbroeken in hun kast hebben liggen. Waar de denim broek vroeger recht toe recht aan was is dat tegenwoordig wel anders.

Ook al zien we de blauwe jeans nog steeds het vaakst, ook qua kleur heeft de klassiek Amerikaanse werkbroek door de jaren heen een regenboog van kleurvarianten opgeleverd. De klassieke jeans nam in de tachtiger jaren een vogelvlucht toen deze in populaire TV reclames werden gedragen in bad en werden uitgedaan in de wasserette. Ik wou ook graag als Nick Kamen zijn en dus kocht ik dezelfde jeans. Vast herkenbaar voor een aantal heren van mijn generatie. ‘The good all jeans’ bestaat nog steeds, maar heeft er de laatste jaren een keur aan varianten bijgekregen.

Nieuwe kleuren, gescheurd, niet gescheurd, met en zonder opgestikte broekspijpen maar vooral is het aantal verschillen in ‘cuts’ of in modellen enorm toegenomen. Dat een spijkerbroek een makkelijke en comfortabele broek is om te dragen wil nog niet zeggen dat het shoppen voor een nieuwe jeans ook makkelijk en comfortabel is.

Spijkerbroek modellen
Het klassieke model doet het nog steeds goed in de schappen van de kledingwinkels. Tegenwoordig is er echter een veel grotere keuze als het gaat om het model van de jeansbroek. Van bootcut jeans, skinny jeans, slimfit jeans, classic cut jeans, straight cut denims tot tapered fit jeans.

Voor wie het nog niet wist: Een skinny jeans en een slimfit zijn niet hetzelfde. De skinny jeans sluit vaak volledig strak om je benen, taille en achterwerk. De slimfit sluit minder nauw en laat hier en daar nog iets aan de fantasie over. Er is tegenwoordig wel een perfect passend model voor elke kont, voor elk stel benen en minstens zo belangrijk: ook voor elke gelegenheid. Het model van jouw jeans doet er toe! Eerlijk is eerlijk, als je nogal gezet of dik bent kan een skinny of slimfit jeans ronduit een slecht idee zijn. Ook wanneer de denimstof is uitgevoerd in een comfortabele stretch versie!

Een goedpassende classic cut kleedt dan vaak mooier af. Andersom kan een zeer slank of mager persoon er belachelijk uitzien in een slechtpassende straight of classic cut. Wees creatief en neem eens een aantal verschillende ‘cuts’ mee de paskamer in! Je zult verstelt staan! Er zijn niet voor niets zoveel verschillende spijkerbroek modellen op de markt. Waar de naam vaak al verraadt wat je van het jeansmodel kan verwachten is dat misschien bij de tapered fit jeans niet het geval, want wat is tapered fit dan precies?

Tapered jeans betekenis
Waar de naam vaak al verraadt wat je van het jeansmodel kan verwachten is dat voor de meesten onder ons bij de tapered fit jeans niet het geval, want wat is tapered fit dan precies? Tapered is nou niet meteen een woord dat we op school leren tenzij je nou net de modevakschool als opleiding hebt gevolgd. De tapered jeans is vooral onder ons heren bezig met zijn opmars, maar wat betekent tapered nu eigenlijk?

Als we wat dieper spitten naar de betekenissen van ‘tapered’ (bijvoeglijk naamwoord) of ‘to taper’ (werkwoord) dan wordt het mysterie al snel opgelost. Tapered betekent namelijk ‘aan het einde afnemend in breedte’. Het werkwoord ‘to taper’ betekent dan ook ‘geleidelijk minder maken’. Suddenly it all makes sense! Nietwaar heren? Voor wie bij ‘tapered’ dacht aan tape, ducktape, plakband enzovoort: Helaas…

En inderdaad… de tapered fit jeans heeft een klassieke bovenkant bij de taille en bovenbenen. Rond kniehoogte versmallen de pijpen, waardoor ze meer op een slimfit jeans beginnen te lijken.

Vorm, smaak, comfort
De tapered jeans is dus ideaal voor mannen die wat vollere bovenbenen hebben en toch het liefst een slankmakende skinny of slimfit jeans zouden dragen. Zelf hoor ik ook bij deze groep, waardoor er in mijn kast meerdere tapered denims op stapel liggen. Dit type jeans kleedt mooi af zonder dat de nadruk op je bovenbenen komt te liggen. Hierdoor krijg je een slankere contourlijn en zie wil dat nu niet?

De juiste jeans past dus bij jouw lichaamsvorm, daarnaast het comfort ook enorm belangrijk en is al het overige zoals kleur, ripped of niet een kwestie van smaak. Persoonlijk heb ik wel moeite met mannen op leeftijd die nog steeds vinden dat zij er prima uitzien in een gescheurde jeans, maar goed zoals ik al zei is dat meestal een kwestie van smaak of penopauze!

Of je nou geen kont hebt of juist een enorme, of je nu slank of gezet bent, probeer de volgende keer eens een ander jeans model uit. Vergeet dan ook zeker niet de tapered jeans een te proberen.