Wat is het verschil tussen tequila en mezcal?

Wat is eigenlijk het verschil tussen Tequila en Mezcal? Waarschijnlijk wist je dat dit beide populaire Mexicaanse alcoholische dranken zijn. Weet je echt precies wat het verschil is tussen deze twee dranksoorten?

Alle tequila is namelijk technisch gezien een soort mezcal, maar niet alle mezcal is een tequila. Je kunt het eigenlijk vergelijken met whisky en bourbon: alle bourbon is whisky, maar niet alle whisky is bourbon, want het kan Schotse, Ierse, Japanse, Rey whisky of iets anders zijn).


Waar komen Tequila en Mezcal vandaan?

Tequila moet echt in de Tequila-regio van Mexico worden geproduceerd. Mezcal kan overal in Mexico worden geproduceerd, hoewel het meestal wordt geproduceerd in de regio Oaxaca.

Hoe worden Tequila en Mezcal gemaakt?

Beide gedistilleerde dranken worden gemaakt van agave. Bij Tequila zit dit echter net even anders. Tequila moet namelijk gemaakt zijn van een speciaal soort agave. Dit soort agave heet de Blue Weber en kan alleen geproduceerd worden in de staat Jalisco en sommige delen van Guanajuato, Michoacán, Nayarit en Tamaulipas. Het wordt alleen gemaakt van het hart (of de piña) van de agaveplant door het in bovengrondse ovens te stomen en de vloeistof vervolgens in koperen potten te destilleren.

Mezcal, aan de andere kant, kan worden gemaakt van meer dan 30 soorten agave. De kenmerkende rokerige smaak komt van het koken van de agave in ondergrondse ovens. Deze zijn bekleed met hete rotsen die ongeveer 24 uur branden voordat het kookproces begint. Dit roosteren karamelliseert de magueys (of de agaveplanten), wat mezcal een rijke, smaakvolle, hartige en rokerige smaak geeft. Op dezelfde manier worden ook geroosterde aardappelen vol en smaakvol als je ze vergelijkt met gekookte aardappelen, die daarentegen veel neutraler zijn.

Hoe drink jeTequila en Mezcal?

Mezcal werd van oudsher genipt naast een schijfje sinaasappel met wat wormzout erop. In 1940 ontdekte een destilleerder van mezcal, althans zo gaat het verhaal, dat het plaatsen van een gusano, de larf die op de agave-planten leeft, in de fles het drankje zijn gewenste smaak geeft. Tegenwoordig kun je nog steeds die ‘worm’ in een aantal van de goedkopere flessen tegenkomen. De afgelopen jaren hebben barmannen mezcal zowel in zijn eigen originele cocktailrecepten als in variaties op klassieke brouwsels zoals een Oaxaca Old Fashioned en een Mezcal Mary omarmd.

Tequila staat al lang bekend als het hoofdbestanddeel van een margarita en is bij studenten populair als shotje. Maar de laatste tijd is de kwaliteit erg verbeterd en is het zeker niet alleen meer een feestdrankje.