Of je het er nu mee eens bent of niet, wiet is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. We waren jarenlang een buitenbeentje in de wereld wat betreft de wetgeving rondom cannabis. Inmiddels lopen we achter op andere landen. Hoe zit het eigenlijk met thuis wiet kweken? Hoeveel wietplanten mag je hebben en wat is een wietplant toppen nou precies? Eens kijken hoe het gedoogbeleid in elkaar zit.

Is wiet legaal?

In veel steden kun je een coffeeshop vinden en thuis wiet kweken is ontzettend populair.  Alhoewel veel mensen denken dat wiet legaal is in Nederland, is dat alles behalve waar. Het is in ons land helemaal niet toegestaan om wiet te bezitten, te verbouwen of te verhandelen. Gek genoeg is het dan weer niet verboden om wiet te gebruiken. Wel zijn er bepaalde regels opgesteld om het telen en bezitten van wiet mogelijk te maken. Daarmee is kleinschalig en persoonlijk gebruik dan mogelijk. Die regels zijn vastgelegd in het Gedoogbeleid softdrugs en coffeeshops. Gedoogd betekent zoiets als “niet actief opsporen en vervolgen door het Openbaar Ministerie.” 

In andere woorden: je mag als persoon een klein beetje wiet bezitten of kweken, zonder daarvoor vervolgd te worden. Wiet is dus niet legaal, maar je wordt voor een kleine hoeveelheid niet vervolgd. In de praktijk betekent het dat je maximaal 5 gram wiet of hasj mag bezitten en maximaal 5 wietplanten mag bezitten. Maar daar zitten wel de nodige haken en ogen aan. Een wietplant toppen mag bijvoorbeeld wel, maar een kweeklamp gebruiken niet.

Mag ik thuis wiet kweken?

Om gelijk met de deur in huis te vallen: wiet kweken of telen is (eigenlijk) verboden. Maar volgens het gedoogbeleid, mag je wel 5 wietplanten bezitten. De politie kan deze alsnog in beslag nemen, maar je wordt niet vervolgd. In de praktijk komt het erop neer dat je wiet mag telen voor eigen gebruik, zolang je er niemand mee tot last bent en geen professionele hulpmiddelen gebruikt. Dus eigenlijk kun je 5 wietplanten in de tuin zetten, zolang niemand erover gaat klagen en je geen kweeklampen, tenten, regelsystemen en andere hulpmiddelen gebruikt. Doe je dit wel? Dan kun je een flinke boete verwachten en de gemeente kan je tijdelijk uit je eigen huis zetten.

Er is nog een uitzondering op de regel. Als je namelijk in een huurhuis woont en in je contract staat duidelijk vermeld dat je geen wiet mag kweken, dan kun je met één plant al in de problemen komen. Ook wanneer de plant in tuin of op het balkon staat zonder hulpmiddelen. Wiet kweken in een huurhuis is geen goed idee. Voor je het weet sta je op straat.

Wat mag nog wel? Een wietplant toppen

De regels zijn misschien moeilijk te begrijpen. Het lijkt soms een beetje dubbelop. Hoe je het wendt of keert: in Nederland wordt veel wiet gekweekt. Dat weten we omdat er in Nederland veel wietzaadjes en aanverwante producten zoals plantenvoeding verkocht worden. In de praktijk wordt wiet kweken dus vaak toegestaan. Wat kun je als hobbymatige kweker doen om veilig en toch succesvol wiet te kweken, zonder hulpmiddelen? Kweektechnieken zoals je wietplant toppen zijn het antwoord.

Kweektechnieken zijn methoden om je meer uit wietplanten te halen zonder daarbij professionele hulpmiddelen te gebruiken. Vaak gaat het om een bepaalde manier van snoeien van wietplanten. En ja, een snoeischaar wordt niet gezien als professioneel hulpmiddel. Zo kun je bijvoorbeeld je wietplant toppen, dieven of fimmen. Dat zijn benamingen voor snoeitechnieken bij wietplanten. Je wietplant toppen kan dus gewoon. Zolang je niemand tot last bent met je wietplanten (geen overlast), kun je door middel van wiet toppen meer uit je wietplanten halen. Zo kun je als wiet liefhebber succesvol wiet kweken en je toch netjes aan de regels houden. Het kan allemaal in Nederland.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>