Heel veel mensen hebben er inmiddels ervaring mee: thuiswerken. Zelf binnen bedrijven of beroepsgroepen waarin het nooit eerder de norm was, hooguit de uitzondering, is thuis aan het werk gaan plotseling heel normaal geworden. We zien allemaal in dat het helemaal niet nodig is om met zijn allen in dezelfde ruimte te zijn om het werk gezamenlijk te doen. Ook op afstand kan er prima samen worden gewerkt. Belangrijk aandachtspunt is wel dat de kwaliteit van een thuiswerkplek goed moet zijn.

Wat heb je nodig om thuis te kunnen werken?

Wat je precies nodig hebt om thuis je werk te kunnen doen, hangt natuurlijk sterk af van het soort werk dat je doet. In het algemeen geldt echter dat een goede laptop, een internetverbinding en een telefoon je vaak al een heel eind op weg helpen.

Laptops zijn prima apparaten om overal en altijd mee aan het werk te kunnen. Ergonomisch gezien zijn zij echter niet ontworpen om urenlang aan te werken, niet zonder hulpmiddelen althans. Doordat de monitor zich niet op ooghoogte bevindt wanneer ook het toetsenbord wordt gebruikt, zit je er al snel gebogen aan. Niet goed voor je nek of rug. Kies er daarom altijd voor om een werkplek te creëren waaraan je goed kunt zitten. Je kunt ervoor kiezen om de laptop op een standaard te plaatsen, waardoor het beeldscherm zich op de juiste hoogte bevindt. Je hebt dan wel een losse muis en een los toetsenbord nodig. Is je beeldscherm aan de kleine kant, dan kun je ook kiezen voor een losse monitor erbij. Je laptop kan dan dichtgeklapt blijven, en puur dienen als computer.

Zorg voor een goede plek

Naast de juiste apparatuur heb je ook een goede werkplek nodig om thuis te kunnen werken. Kies voor een plek waar je ongestoord kunt werken en waar je in een goede houding kunt zitten. Voor veel mensen is de eettafel de eerste keuze, maar wordt het thuiswerken structureel is het beter om te zien of er ergens in huis een vaste werkplek kan worden gemaakt. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om het werk ongestoord en op een professionele manier te doen.

Het voordeel van een vaste werkplek is dat je hier ook je spullen gewoon op achter kunt laten als het werk erop zit. Een eettafel moet je steeds leeghalen, wat vanzelf gaat irriteren. Een bureau kun je echt indelen als werkplek, met bijvoorbeeld een vaste plek voor je laptop, waarbij je kunt kiezen voor een docking station om al je randapparatuur gemakkelijk aan te sluiten.

Wat is een docking station? Feitelijk een klein apparaatje waar je je laptop in plaatst als je aan het werk bent. Je muis, toetsenbord en eventueel je monitor sluit je aan op dit docking station, en niet direct op je laptop. Neem je je laptop dan ergens mee naar toe, hoef je niet eerst alles los te koppelen, om als je weer op je werkplek bent alles aan te moeten sluiten. Zo blijft de boel netjes en georganiseerd, en voorkom je dat je steeds met kabels en snoeren in de weer moet.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>