Waarom een (tweedehands) motor de beste investering is

In het verleden hebben we al vaak geschreven over items waar je volgens ons het best in kan investeren, zoals whiskey of horloges. We hebben het echter nog nooit gehad over motoroccasions. Voordat je gelijk al je spaarcenten van de bank haalt moeten we erbij zeggen dat het geen investering is waar je winst mee maakt. Waarom het dan toch goed is om in een tweedehands motor te investeren? Dat zullen we je vertellen.


Veel lagere kosten vergeleken met autorijden

Allereerst; hoezo een tweedehands motor in plaats van een nieuwe? Dat is heel simpel. Net als met een auto is een nieuw exemplaar kopen het slechtste wat je kan doen. Zodra je een motor of auto de dealer showroom uit rijdt is deze al direct duizenden euro’s minder waard. Gewoon niet doen dus. Terug naar de reden waarom een motor een betere investering is dan een auto.

Maandelijkse kosten

Een gemiddelde automobilist is per maand alleen al 100 euro kwijt aan zijn auto. Hierbij zijn onderhoudskosten niet eens meegenomen. Het gaat hier alleen om de wegenbelasting (+- 40 euro) en de autoverzekering (+- 60 euro). Voor een gemiddelde tweewieler moet je voor beide ongeveer 15€ rekenen.

Alleen hierdoor bespaar je dus al 70€ per maand vergeleken met de gemiddelde autorijder.

Parkeren

Ook op het parkeren van je voertuig bespaar je veel geld. Als motorrijder hoef je bijna nooit te betalen. In de meeste steden en plaatsen van Nederland geldt namelijk de regel dat je jouw motor gratis op de stoep mag zetten, mits deze niet de doorgang belemmert.

Ideaal voor een dagje centrum Amsterdam dus, waar de parkeertarieven inmiddels zijn opgelopen naar 7.50€ per uur, maar ook voor een weekendje zandvoort, waar je ook 13.50€ betaald voor een dag parkeren.

Verbruik

Oké, eerlijk is eerlijk, dit hangt grotendeels af van je rijstijl. Zowel in de auto als op de motor. De meeste motorrijders weten gemiddeld gezien wel 1:20 te rijden. Voor (benzine) autorijders is dit 1:14. Dus ook op benzinekosten bespaar je al snel ruim 25%.

Aanschaf

Tot slot de aanschaf. Een snelle blik op gashendel.nl leert ons dat je al een motoroccasion hebt uit 2018 voor onder de 6000 euro. Hoewel het voor de meeste onder ons nog steeds veel geld is, hebben we het hier dus over een motor die niet eens ouder dan 1 jaar is en nog geen 1000 kilometer heeft gereden. Ook hebben we het hier niet over een goedkoop b-merk maar over een gerenommeerde BMW.

Shinen op deze ‘naked bike’ doe je al voor minder dan 6000 €

Overige voordelen

Je koopt een motor natuurlijk niet alleen omdat het goedkoper is dan autorijden. Het aantal files neemt nog steeds elk jaar toe. De gemiddelde Nederlander staat 50 uur per jaar in de file. Dit klinkt niet heel erg veel, maar dit is dus een gemiddelde. Iemand die dagelijks over zijn werk in de spits vertrekt en last heeft van file komt al makkelijk aan het dubbele van dit aantal toe. Met een motor is het een ‘piece of cake’ om hier doorheen te slalommen. Nooit meer last van files dus!

Bovenstaande argumenten zijn allemaal gebaseerd op feiten. Toch is de belangrijkste reden om te investeren in een motor toch wel plezier. Motorrijden is gewoon vele malen leuker. Het gevoel van vrijheid, de snelheid, het groepsgevoel onder motorrijders onderling… Het is iets wat je zelf moet ervaren.

Maar het is niet voor niets dat je IN een auto zit, en OP de motor zit. Op de motor heb je echt het gevoel van ultieme controle. Daarnaast is het ook leuk om er lekker aan te sleutelen in het weekend. Zorg wel dat je weet wat je doet en gebruik maakt van de juiste tools.

Conclusie

Het lijkt ons dat je inmiddels overtuigd bent toch? En zo niet, dan niet. Mocht je wel overtuigd zijn zal je eerst nog even je motorrijbewijs moeten halen. Wel kan je alvast op gashendel.nl rondkijken wat je mooi vindt en waar je jezelf op ziet rijden. We hebben tenslotte al geleerd dat een tweedehands bmw kopen niet duur hoeft te zijn.