• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Wat is de Uil van Minerva: Wat bedoelde Baudet hiermee? Het verrassende antwoord!

De Uil van Minerva. Een mythisch wezen dat zijn oorsprong al duizenden jaren geleden heeft gevonden in de Griekse en Romeinse mythologie. Lang op de achtergrond geraakt totdat het reeds weer in opspraak is gekomen. Politicus Thierry Baudet had nog het een en ander te vertellen over de Uil van Minerva. Maar wat is deze Uil van Minerva eigenlijk? Wie is Minerva en waarom wordt deze uil nu als politieke vergelijking gebruikt? In dit artikel wordt precies vertelt wat de uil van Minerva nu precies is en wat het betekent.

Wat is de Uil van Minerva?

De Uil van Minerva is wellicht niet zozeer een mythisch wezen, als meer een symbool. De uil zelf is immers niet heel erg veel meer dan dat, een uil. De Uil van Minerva is om precies te zijn een steenuil. Maar het gaat er natuurlijk om waar de uil voor staat. De Uil van Minerva stamt uit de Griekse en Romeinse mythologie. Al werd in de Griekse mythologie het de Uil van Athene genoemd. De Griekse tegenhanger van de Romeinse godin Minerva. In deze mythologie waren vele goden die samen heersten over de wereld en de mensheid.

Hierom heeft de Uil van Minerva een betekenis die ouder is dan dat Nederland zelf bestaat. De Uil van Minerva staat onder andere voor wijsheid, verstand en vindingrijkheid. Waar de Uil van Minerva neerdaalde zouden deze eigenschappen hun werk doen. Een ieder die de Uil van Minerva zag, zal geleid worden door diens wijsheden.

Dieren werden en worden veelvoudig gebruikt om bepaalde eigenschappen uit te drukken. Vooral in mythologische verbanden, worden deze veelvuldig gebruikt. De uil wordt dus vaak geassocieerd met wijsheid. Een leuk weetje, hieruit is ook meneer de Uil uit de Fabeltjeskrant ontstaan. Hij weet immers altijd alles.

Het moge duidelijk zijn waar de Uil van Minerva vandaan komt, maar wie was dan precies deze Minerva en waarom was dit zo een belangrijk figuur door de Romeinse geschiedenis heen? We nemen haar even onder de loep.

De godin Minerva

Dieren worden in de mythologie vaak gekoppeld aan bepaalde personen. Op deze manier wordt er laten zien, over welke eigenschappen de persoon beschikt. Veel dieren hadden immers hun eigen eigenschappen en karakters.

De godin Minerva bezat, logischerwijs, over dezelfde eigenschappen als haar uil. Zij was dus wijs, vindingrijk en verstandig. Niet de minste eigenschappen, zeker niet wanneer je naar andere goden in dat tijdperk keek, die niet perse over dezelfde eigenschappen beschikte. In de Romeinse mythologie vloeit veelvuldig kwaad bloed tussen de verschillende goden. De godin Minerva stond hier echter niet om bekend.

Sterker nog de godin Minerva werd, doorgaans, als een zeer vredelievende godin gezien. Al was ook zij niet vies van oorlog voeren. Haar andere eigenschappen waren bijvoorbeeld de godin van strategische oorlogsvoering. Daarom werd ze ook veelvuldig met wapens en in gevechtskledij afgebeeld. Het vredelievende lijkt er dan wel vanaf. Al is natuurlijk wel te bedenken dat in de Romeinse tijd oorlog voeren zo een beetje aan de orde van de dag was.

Er zijn veel eigenschappen toe te schrijven aan de godin Minerva. Hoe dan ook was ze een godin die door vele geëerd werd en haar plek in mythologie veroverde.

Thierry Baudet en de Uil van Minerva?

Het werd al kort genoemd. De Uil van Minerva is juist weer door Thierry Baudet in het daglicht gekomen. Maar wat hebben Thierry Baudet en Uil vanMinerva met elkaar te maken?

Het kwam allemaal door zijn toespraak in 2019 aan het einde van de provinciale staten verkiezingen van 2019. Hierin zei Thierry Baudet dat “De uil van Minerva spreid zijn vleugels bij het vallen van de avond”. Hiermee werd gedoeld op dat zijn ‘overwinning’ van deze verkiezing het gevolg waren, van de wijsheid die terug in Nederland vloeide.

Onder andere ging zijn speech verder over een mooie westerse beschaving, waar we nu te maken krijgen over de brokstukken en over de klimaathysterie. De Uil van Minerva heeft hier echter niet zoveel meer me te maken. Al was de algemene strekking dat de wijsheid die zal volgen ook een einde zal maken aan deze voorgenoemde punten. Een metafoor is de Uil van Minerva dus ook nog in onze tijd.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>