Eindelijk! Een duidelijke uitleg over netwerkkabels.

Posted in  Tech  on  oktober 23, 2020 by  Jay0 comments
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Tech
  • /
  • Eindelijk! Een duidelijke uitleg over netwerkkabels.

Om data binnen je computernetwerk te versturen zijn netwerkkabels veel effectiever en minder storingsgevoelig dan draadloze verbindingen zoals Wifi en Bluetooth.

De juiste netwerkkabels kiezen kan echter best lastig zijn, omdat er verschillende typen met uiteenlopende kenmerken te krijgen zijn. Je zult een afweging moeten maken tussen prestatie (snelheid en bandbreedte), storingsgevoeligheid, kwaliteit en prijs.

De snelheid en bandbreedte van netwerkkabels

Netwerkkabels, ook bekend als internetkabels, ethernetkabels en UTP kabels, zijn de afgelopen decennia steeds beter geworden. Elke nieuwe ontwikkelde categorie (Cat) biedt een hogere snelheid en/of bandbreedte.

De snelheid geeft aan met welk tempo je data door de kabel heen gaat en de bandbreedte geeft aan hoeveel data tegelijk door de kabel kan. Momenteel heb je keuze uit de volgende categorieën netwerkkabels:

Cat5e: snelheid 1 Gigabit (1000 Megabit), bandbreedte 100 mHz
Cat6: snelheid 1 Gigabit (1000 Megabit), bandbreedte 250 mHz
Cat6a: snelheid 10 Gigabit (10.000 Megabit), bandbreedte 500 mHz
Cat7: snelheid 10 Gigabit (10.000 Megabit), bandbreedte 1500 mHz

Hoe hoger het getal, hoe sneller de verbinding dus. Zelf bestellen? Klik dan hier.

Kabels voor een 1 Gigabit netwerk

Het is goed om te weten dat de meeste thuisnetwerken nog 1 Gigabit netwerken zijn. In de desktops, laptops en randapparatuur zitten 1 Gigabit netwerkkaarten en plugs. Met een 1 Gigabit netwerk kun je dus volstaan met Cat5e of Cat6 netwerkkabels. De duurdere 10 Gigabit kabels (Cat6a en Cat7) zullen nauwelijks meerwaarde bieden

Met Cat5e kabels beschik je over voldoende snelheid en bandbreedte om middelgrote bestanden vlot te versturen, YouTube video’s in HD formaat te streamen en probleemloos te Zoomen. Als je geregeld met grotere bestanden werkt, graag 4K en 8K video’s bekijkt of kinderen hebt die interactief gamen, is het raadzaam om Cat6 netwerkkabels kopen. De hogere bandbreedte van Cat6 verkleint de kans op congestie (opstoppingen) in de data doorvoer.

internet snelheid
Online kan je makkelijk je huidige internetsnelheid meten.

Kabels voor een 10 Gigabit netwerk

Bedrijven en Zzp’ers kiezen steeds vaker voor een upgrade naar een 10 Gigabit netwerk. Dit biedt een razendsnelle datastroom naar servers en Solid State Disks.

Ook werken Virtual Reality, Multimedia en 360 graden applicaties veel vloeiender. Voor een 10 Gigabit netwerk zijn Cat6a of Cat7 netwerkkabels vereist. Het belangrijkste verschil tussen deze categorieën is de bandbreedte, die bij Cat7 ongeveer 3x hoger is.

Storingsgevoeligheid van netwerkkabels

De meest gebruikte netwerkkabels zijn UTP (Unshielded Twisted Pair) kabels. Bij UTP netwerkkabels zit er in de kabel geen speciale beschermingsfolie tegen elektromagnetische interferentie.

Het feit dat de 8 aders (draden) binnen de kabel in paren van twee worden getwist, biedt al een redelijke bescherming tegen storingen van buitenaf.

Voor thuisnetwerken is het daarom meestal niet nodig om extra beschermde FTP of STP kabels te kopen, omdat er weinig serieuze storingsbronnen nabij de netwerkkabel zijn.

FTP (Foiled Twisted Pair) netwerkkabels hebben een algemene folielaag rond de 8 aders, die extra beveiliging biedt tegen elektromagnetische interferentie van buitenaf. Het is verstandig om voor FTP kabels te kiezen wanneer je netwerkkabels samen door een buis lopen met hoogspanningskabels of COAX kabels.

STP (Shielded Twisted Pair) netwerkkabels hebben naast de algemene folielaag ook nog extra folielagen rond de verschillende getwiste adergroepen. Dit voorkomt dat bij een zeer intensieve datastroom er elektronen van de ene adergroep naar de andere ’overspringen’.

Kwaliteit van netwerkkabels

Bij hoogwaardige netwerkkabels bestaan de draden voor 100% uit koper. Er worden ook CCA (Copper Clad Aluminium) en CCS (Copper Clad Steel) kabels aangeboden, waarbij de draden een kern van aluminium of staal hebben die met een laagje koper is bekleed.

CCA en CCS netwerkkabels zijn aanzienlijk goedkoper in aanschaf, maar hebben wat minpunten. De kans op interne breuken is groter, er is sprake van een hogere demping en bij langere lengtes neemt de prestatie van de kabel sneller af.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>