Je leven is plots anders wanneer een dierbare overlijdt en tegelijkertijd moet je veel regelen. Het is dan ook een zeer ingewikkelde tijd, want aan de ene kant ben je aan het rouwen en tegelijkertijd ben je druk met verschillende werkzaamheden. 

Daar krijg je natuurlijk hulp bij, maar natuurlijk is het ook belangrijk om meer te weten te komen over wat er zoal moet gebeuren. Om die reden is het belangrijk om dit artikel door te lezen, want we geven je praktische tips voor het gehele uitvaartproces. 

Onderzoek wat je vlak na het overlijden moet regelen

In de eerste plaats is het belangrijk om te onderzoeken wat je vlak na het overlijden moet regelen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Als een dierbare thuis is gestorven, dan ga je een heel ander proces tegemoet in vergelijking met iemand die in het ziekenhuis is overleden, want daar hebben ze doorgaans andere protocollen. 

Daarnaast zijn er ook veel praktische zaken die je na het overlijden moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan het opzeggen van abonnementen, kennisgeving bij de gemeente, eventueel de huur opzeggen en ga zo maar verder. Wees assertief in deze situatie en vraag om hulp wanneer je dit echt nodig hebt. Daarnaast moet je natuurlijk ook kijken naar het budget, maar gelukkig behoort een goedkope uitvaart, maar toch een waardevolle, vaak tot de mogelijkheden. 

Bewust afscheid nemen met rituelen

Je kunt maar een keer echt afscheid van iemand nemen en om die reden is het belangrijk om daar ook veel aandacht aan te besteden. De meeste mensen hechten waarde aan rouwrituelen. Zo kun je het definitieve afscheid vaak beter accepteren. Je kunt natuurlijk zelf afscheidsrituelen bedenken, maar je kunt daar ook hulp bij vragen. Dit heeft natuurlijk ook voor een groot deel met je overtuigingen, en die van de overledene, te maken. 

Rouwkaarten maken 

Vervolgens is het van belang om het overlijden kenbaar aan de wereld te maken. Soms weten mensen in de omgeving het natuurlijk al, maar er moet ook een officieel bericht uit. Dit doe je via een rouwkaart. Deze kun je voorzien van een mooie foto, een prachtige passage en vele andere zaken. Op de rouwkaart kun je ook aangeven hoe en waar de uitvaart plaatsvindt. Is het bijvoorbeeld een besloten uitvaart of mogen veel mensen de uitvaart bezoeken? 

Het is overigens verstandig om een rouwkaart niet alleen per post te versturen, maar ook digitaal. Bij de post kan immers altijd iets verkeerd gaan en je wilt bijvoorbeeld niet dat sommige mensen daardoor de uitvaart missen.

De uitvaart voorbereiden

Als laatste moet de uitvaart voorbereid worden en dit kun je doen met een draaiboek. Plan alles goed in. Denk aan de speeches, muziek en verschillende andere relevante zaken.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>