Uitvaartverzekering kiezen, waar moet je op letten?

Vroeg of laat zullen we er niet aan ontkomen, eens goed nadenken over je eigen uitvaart. Het bespreken en vastleggen van je wensen is zeker belangrijk voor je nabestaanden. Door de uitvaart goed te kunnen regelen kunnen zij het ook goed ‘afsluiten’. En om deze vorm van troost te kunnen bieden moet je ook nadenken over je financiële positie.

Uitvaart verzekeren of zelf betalen?

Samen met Zorgvergelijker hebben we onderzoek gedaan naar de uitvaartverzekering. “De gemiddelde kosten van een uitvaart variëren tussen de € 6.500,- en € 9.500,-“ aldus Peter Verhoeven van Zorgvergelijker.online. Voor meer dan de helft van de Nederlanders is dat heel veel geld om uit te moeten geven. En juist daarom is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Zo ben je er zeker van dat nabestaanden de crematie of begrafenis kunnen betalen.

Uitvaartkosten berekenen

Hoeveel geld je ervoor dient te reserveren is afhankelijk de antwoorden op de volgende vragen:
  1. Kies je voor een begrafenis of een crematie?
  2. Natuurbegraafplaatsen zijn in trek, reserveer en betaal je zelf een plekje?
  3. Wat voor kist, grafsteen of urn wil je (grote uiteenlopende kosten)?
  4. Komt er een koffietafel of een borrel na de uitvaart?
  5. Wil je een overlijdensadvertentie in te krant?
En er komt nog veel meer bij kijken, zoals de rouwkaarten, bloemen en het vervoer van de overledene. Voor deze kosten dient allemaal betaald te worden. Dit alles bij elkaar geeft een indicatie van te verwachten uitvaartkosten. Met deze gegevens kan je een uitvaartpolis kiezen welke een dekking geeft tot een maximaal verzekerd bedrag. Wil je hier meer over weten, dan kan je op de website van het Nibud een berekening maken.

Wat gaat dit dan kosten?

Hoeveel dit kost is afhankelijk van je huidige leeftijd en welke uitvaartverzekeraar je voorkeur heeft. Het moment van afsluiten bepaalt namelijk voor een groot deel de hoogte van de premie. Waarom dit komt legt Peter Verhoeven uit: “Premie betaal je je leven lang, hoe langer je leeft des te vaker je premie gaat betalen. Jongen mensen hebben een veel langere levensverwachting dan ouderen. Hierdoor betalen ouderen een veel hogere maandelijkse premie, zij bereiken namelijk veel sneller het moment van overlijden”. Het advies is dan ook om in je jonge jaren te kiezen voor een uitvaartverzekering. Doe je dit voor of op middelbare leeftijd, dan kan je al een goede polis hebben voor slechts ca. 6 euro per maand.

Welke uitvaartverzekeraars zijn er?

De verzekeringsbranche in Nederland is zeer groot, veel verzekeraars richten zich ook op meerdere soorten verzekeringen zoals de autoverzekering, woonhuisverzekering en zorgverzekering. Bij uitvaartverzekeringen ligt dit heel anders, deze zijn echt gespecialiseerd in de uitvaartbranche.

De grootste spelers

Op alfabetische volgorde zijn dat
  • Dela
  • Monuta
  • Yarden

Slotwoord

Deze tak van verzekeringen is zeer complex en moeilijk met elkaar te vergelijken. Omdat het moment van afsluiten en het verzekerd bedrag in combinatie continue verschillende premies tonen. Deze premie blijft wel je leven lang hetzelfde. Na veel premie berekeningen is er wel een duidelijke conclusie te trekken, premies rond het 30e levensjaar laten gemiddeld genomen de voordeligste verzekeraars zien Klik hier voor de goedkoopste uitvaartverzekeringen