Nep geld ontvangen is niet alleen een financiële tegenvaller, maar kan je ook in problemen brengen met de justitie. Want als je een vervalst eurobiljet niet herkend zul je er nietsvermoedend mee afrekenen in een winkel of op een terrasje. De kassierster zal in de meeste gevallen het vals geld wel herkennen en de politie erbij halen. Vervolgens mag je proberen uit te leggen dat je geen geldprinter op zolder hebt staan. Gebeurt het je op vakantie in Italië of Griekenland, dan ben je goed de klos. Valse biljetten herkennen moet dus in je dagelijks handelen worden opgenomen.


Hoe kun je zien of geld nep is

De valse euro’s in omloop variëren in kwaliteit; van biljetten met een knullige print op minderwaardig papier tot professionele fakes die op eerste gezicht niet van echt te onderscheiden zijn. Je zult je waarschijnlijk niet laten neppen met amateuristische exemplaren. Zodra zo een biljet in je hand komt, is de aanraking met het papier al voldoende om je alarmbellen te laten rinkelen. Vaak zie je ook in een oogopslag dat de kleur en helderheid van het inkt niet normaal is. Er zijn echter ook heel wat vakkundiger vervalste euro’s in omloop. Bij deze biljetten is er meestal geen voelbaar verschil in het papier en ook geen zichtbaar verschil in de print. Wil je dit nepgeld herkennen? Let dan op de echtheidskenmerken.

Echtheidskenmerken geld

Alle biljetten van 5,10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro zijn voorzien van een aantal echtheidskenmerken. Deze worden door de drukker aangebracht met ontzettend dure machines die vervalsers zich niet kunnen veroorloven. De echtheidskenmerken zitten aan de voorkant van het biljet, aan de achterkant van het biljet en in het papier. Hoe kun je zien of geld nep is op basis van de echtheidskenmerken?

  • Voelbaar inkt: Het inkt op het biljet heeft een voelbaar verschil met het papier. Vooral de streepjes aan de randen zijn goed voelbaar. Zo kunnen zelfs mensen met een visuele beperking de biljetten herkennen.
  • Watermerk: Dit is een afbeelding die in het papier is verwerkt. Je hoeft het biljet maar even tegen het licht te houden om het watermerk te zien. Voor bijna alle euro biljetten is het watermerk een afbeelding van prinses Europa en een getal dat de waarde aangeeft. Alleen voor de briefjes van 500 euro is het watermerk een afbeelding van een gebouw en het getal 500.
  • Veiligheidsdraad: Dit is een dun balkje die ongeveer in het midden van het biljet loopt, van boven naar beneden. Het veiligheidsdraad is in het papier verwerk en geeft de waarde van het biljet aan. Om het balkje goed te zien hoef je het biljet slechts even in het licht houden.
  • Hologram: Aan de linker voorkant en linker achterkant van alle euro’s is een hologram aangebracht. Zodra je het biljet kantelt zul je verschillende kleureffecten zien.

Eenvoudig en snel controleren

Je hoeft in de meeste gevallen het geld maar op één of twee van de echtheidskenmerken te controleren. Alleen bij ernstige twijfels over een biljet of de aanbieder is een grondigere inspectie nodig. De echtheidskenmerken zijn speciaal ontworpen zodat normale burgers binnen enkele seconden valse biljetten herkennen. Het is bijvoorbeeld een kleine moeite om een biljet in het licht te houden om te zien als het watermerk of de veiligheidsdraad juist is.

Onopvallend nep geld herkennen

Het kan ook voorkomen dat je de aanbieder van de biljetten niet openlijk het gevoel wilt geven dat je zijn geld niet vertrouwd. De echtheidskenmerken voelbaar inkt en hologram zijn handig in zulke situaties. Om de verhoogde inktlaag te voelen hoef je slechts met je duim en wijsvinger te glijden over een van de randen van het biljet. Dit kun je heel onopvallend doen. Ook het kantelen van het biljet om de kleurverandering van het hologram te zien is een discrete handeling. Als je een goede routine ontwikkeld, zul je heel eenvoudig vals geld herkennen.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>