Verven is niet zonder risicoIn zijn algemeenheid is verf niet echt gezond. Dit geldt met name voor verfsoorten met een hoge mate van bindmiddelen, verdunningsmiddelen en pigmenten. Is verflucht schadelijk? Bepaalde verfsoorten bevatten meer schadelijke stoffen dan anderen. Alkydverf is schadelijker dan acrylaatverf. Het verschil is dat de een terpentine verdunbare verf is en de andere op waterbasis.

Alkydverf en acrylaatverf
Terpentine verdunde verf is schadelijk bij inademing en via contact met de huid. De gezondheidsaspecten doen zich voor bij het aanbrengen, drogen en schuren van de verf. Dit is dan ook de reden dat alkydverf niet meer toegepast wordt in gebouwen en woningen. Hiervoor in de plaats wordt verf op waterbasis gebruikt. Het speelt wel een rol hoe de verf wordt aangebracht. Het spuiten van verf is een stuk schadelijker dan werken met een kwast of roller.

Oplos- en verdunningsmiddelen in verf
Het verschil is vooral de toepassing van de oplos- en verdunningsmiddelen in verf. Deze middelen zijn noodzakelijk om de verf te bewerken. Alkydverf bevat vluchtige organische oplosmiddelen zoals terpentine of thinner. De middelen kennen een snelle verdamping en dat zorgt voor een hoge concentratie. Langdurige blootstelling kan leiden tot wat we de ‘schilders ziekte’ noemen. Het betreft hersenbeschadiging, eczeem en onvruchtbaarheid. Veel mensen die slechts incidenteel verven met alkydverf klagen over misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.

Bindmiddel in verf
Naast de oplos- en verdunningsmiddelen is het bindmiddel in feite de verflaag. Hoe meer bindmiddel hoe beter de verf een bescherming biedt. Dit is dan ook de reden dat alkydverf voor buiten wordt gebruikt en acrylaatverf voor binnen. Naast genoemde verfsoorten zijn er ook epoxy of polyurethaan, chloorrubberverf en bitumenverf. Latexverf heeft een beperkte hoeveelheid bindmiddel en is daardoor minder schadelijk. De schadelijkheid van bindmiddelen hangt sterk af van de soort. Eczeem is een veelvoorkomende klacht.

Het is dus oppassen met het schuren van oude verflagen en het aanbrengen van verf vooral als het verf betreft met vluchtige organische oplosmiddelen. Gebruik in ieder geval beschermde kleding en handschoenen en gebruik een mondmasker bij het schuren en aanbrengen van de verf. Ventileren van de ruimte zorgt voor minder blootstelling ook bij het werken met latexverf.

Deals die je niet mag missen

Apple Watch Series 3

PLaystation 5

Ring Video deurbel

Ook interessant

>