Vijf tips voor een goede nachtrust

Posted in  Health  on  maart 27, 2024 by  San0 comments

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Wanneer je niet goed slaapt komen zowel je lichaam als geest niet tot rust en zijn beide de dag erna niets waard. Ga voor een fijn bed met lekker beddengoed, zoals een hoeslaken 180×200. Met deze vijf tips kun jij je nachtrust verbeteren.

Het juiste matras

Een fijn matras met het juiste hoeslaken 160×200 is ontzettend belangrijk. Test daarom je matras in de winkel voordat je overgaat op een koop. Een fijn matras biedt voldoende bewegingsvrijheid en zorgt nergens op je lichaam voor extra druk.

Het juiste kussen

Ook het juiste hoofdkussen is ontzettend belangrijk als je goed wilt kunnen slapen. Afhankelijk van je slaaphouding kun je het juiste kussen kiezen. Waar buikslapers meer baat hebben bij een dunner kussen, heb je als rugslaper een wat dikker en steviger kussen nodig en als zijslaper iets daar tussenin.

Slim omgaan met voeding

Ook je voedingspatroon speelt een rol bij je nachtrust. Het is natuurlijk bekend dat cafeïne na vijf uur in de middag geen goed idee is, maar ook veel rauwe ui of knoflook, of grote hoeveelheden vlees of zuivel kunnen de nachtrust niet bepaald ten goede komen. Je kunt prima na het avondeten nog een beetje snacken, maar eet niet de hele zak chips leeg. Als je met een volle maag gaat slapen, kun je daar een erg onrustige nachtrust van krijgen.

Slim omgaan met beweging

Ook jouw bewegingspatroon kan bijdragen aan een gezonde nachtrust. Om te voorkomen dat je lichaam in de avond rusteloos aanvoelt, is het goed om het overdag een beetje moe te maken met voldoende beweging. Maar in de avond is het een minder goed idee om actief te zijn. Twee uur voor je gaat slapen is het geen goed idee om je hartslag te ver omhoog te brengen. Die nachtelijke sessies in de sportschool moet je maar vervangen voor een fijne ochtendsessie.

Je hoofd tot rust brengen

Niet alleen je lichaam, ook je hoofd moet voldoende rust ervaren voor je gaat slapen. Voor sommige mensen helpt het om schermtijd in de avond te reduceren. Lezen kan wel, maar probeer niet meer te werken of andere activiteiten te doen, zoals een sudoku, waarbij je brein te actief moet zijn. Test bij jezelf even wat werkt. TV kijken kan vaak wel, maar te veel op je telefoon of tablet kan voor sommige mensen echt funest zijn

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>