Visum aanvragen voor Myanmar: hoe werkt dat?

Wanneer mensen over een vakantie naar Azië spreken hebben ze het vaak over landen als Thailand, Vietnam of Indonesië. Het land Myanmar wordt echter vaak vergeten. Niet zo gek overigens, dit land is namelijk een stuk minder bekend onder de toeristenmassa’s dan de eerder genoemde landen.

Toch is een reis naar Myanmar zeker de moeite waard. Zo is het landschap super divers. Van ruige bergen, witte zandstranden tot tropische regenwouden. In Myanmar is het er allemaal!

Als jij een reis naar Myanmar overweegt is het wel goed om rekening te houden met het aanvragen van je Visum. Hoe dat precies werkt lees je in dit artikel!

Heb ik een visum nodig voor het bezoeken van Myanmar?

Voor het bezoeken van Myanmar is het voor alle Europeanen verplicht een visum aan te vragen. Zonder visum kom je Myanmar als toerist namelijk niet in. Deze visumplicht geld overigens niet voor alle inwoners van Myanmar en een klein aantal Aziatische landen.

Ben jij een Nederlandse of Belgische toerist? Dan dien je ongeacht je leeftijd een visum aan te vragen voor het bezoeken van Myanmar. Gelukkig is dit tegenwoordig een stuk eenvoudiger geworden dankzij de mogelijkheid om je aanvraag digitaal in te dienen. Je hoeft dus niet meer langs de ambassade om je visum aan te vragen.

Hoe ziet een visum voor Myanmar eruit?

Nu vraag je jezelf misschien af: “Een visum voor Myanmar, hoe moet ik dat voor me zien?”. Goede vraag!

Een visum is tegenwoordig namelijk een elektronisch document dat ook wel e-visum genoemd wordt. Zodra jouw visumaanvraag goedgekeurd is krijg je een e-mail waarin je een bevestiging krijgt van het aanvragen van je visum.

In deze bevestiging wordt uiteengezet dat jij een aanvraag hebt gedaan voor een visum en dat deze goedgekeurd is. Het visum ontvang je dus niet per mail, in de mail ontvang je slechts de bevestiging.

Wanneer jij vervolgens Myanmar binnenkomt, krijg je bij de paspoortcontrole het daadwerkelijke visum. Deze wordt aangebracht in je paspoort en afgestempeld.

Het fijne van de mogelijkheid om alles online te regelen is dat je bij aankomst niks meer hoeft te betalen. Alle kosten kun je namelijk direct betalen bij de online aanvraag.

Hoe zit het de geldigheid van het visum?

Nu je wat weer weet over het visum dat je nodig hebt voor het bezoeken van Myanmar is het wellicht ook wel goed om even stil te staan bij de geldigheid van het visum.

Het toeristenvisum is namelijk 90 dagen geldig. Binnen deze 90 dagen mag jij als toerist zijnde maximaal 28 dagen aaneengesloten in Myanmar verblijven. Deze 90 dagen gaan overigens in zodra de aanvraag is goedgekeurd.

Stel dat jij op de 89e dag na de toekenning van het visum arriveert in Myanmar dan kun je vanaf die dag nog 28 dagen in het land blijven.

Wel is het zo dat je dit visum maar 1 keer mag gebruiken.

Wat zijn de voorwaarden voor een visum van Myanmar?

Uiteraard zijn er ook voorwaarden voor een reis naar Myanmar. Lang niet iedere aanvraag wordt namelijk goedgekeurd. De belangrijkste voordelen vind je hieronder:

  • Je paspoort moet bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
  • Je moet kunnen aantonen dat er al 1 overnachting is geboekt.
  • Je mag geen vrijwilligerswerk doen met een toeristenvisum.
  • Je moet je retour ticket of doorreis vliegticket kunnen laten zien.

Hoelang duurt de aanvraag?

Het aanvragen van een visum naar Myanmar is tegenwoordig dus een stuk simpeler geworden dankzij het online systeem. Je kan tegenwoordig eigenlijk op elk moment van de dag of week een visum aanvragen via verschillende websites.

Het advies is om je aanvraag minimaal enkele weken voor je vertrek in te dienen. Overigens is het niet noodzakelijk dat je je vliegticket al geboekt hebt bij een visum voor Myanmar aanvragen. Vaak neemt deze procedure ongeveer een week tijd in beslag.

Het aanvragen van dit visum is redelijk simpel. De eerste stap is namelijk om het online aanvraagformulier in te vullen. Vervolgens dien je de betaling uit te voeren, dit kan via iDeal, PayPal of creditcard.

Wanneer je de betaling vervolgens hebt geregeld is het tijd om een pasfoto te uploaden. Dit is tevens de laatste stap. Vervolgens wordt het visum binnen 7 dagen toegekend.Wanneer je aanvraag is goedgekeurd ontvang je deze bevestiging in je mailbox. Een goede tip hierbij is om deze bevestiging ten alle tijden uit te printen.