Waar let je op bij het kopen van een goede televisie?

Posted in  Media  on  september 2, 2022 by  San0 comments
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Media
  • /
  • Waar let je op bij het kopen van een goede televisie?

Hedendaags is het bijna ondenkbaar geworden, dat een gemiddeld huishouden niet over een televisie beschikt. Maar het blijft niet enkel bij gezinnen en alleenstaanden. Denk ook maar aan zelfstandigen, kleine bedrijven tot multinationals. Een televisie is een middel ter ontspanning (kabeltelevisie, Netflix, Disney+, Smart TV, …). Maar ook het gebruik van een dergelijk beeldscherm tijdens professionele meetings is gemakkelijk om duidelijk en efficiënt te werken ten aanzien van derden.

Een televisie aankopen is moeilijker dan je zou denken. Wat is bijvoorbeeld belangrijk bij het kopen van een televisie? Dit artikel maakt het een en ander duidelijk over schermgrootte, beeldkwaliteit, technologie en verbruik.

Schermgrootte

Hoe groot moet een televisie zijn? Het is de meest doorslaggevende factor met betrekking tot de aankoop van een televisie. Je dient jezelf een aantal vragen te stellen. Waar wil je de televisie plaatsen (woonkamer, keuken, werkunit, …)? Welke ruimte heb je om de televisie op te plaatsen (meubelkast) of tegen de muur aan te sluiten?

Belangrijk om te weten is dat de schermgrootte uitgedrukt wordt in inch en deze overeenkomt met de beelddiagonaal, zonder randen van de televisie. Voor de beste kijkervaring kies je de schermgrootte op basis van de afstand tussen de televisie en je kijkpositie. Deze ideale kijkafstand bedraagt maximaal drie keer de lengte van de schermdiagonaal. Vergeet niet om de inch te vermenigvuldigen met 2,54, om zo aan het exact aantal centimeter of meter uit te komen.

Voorbeeld: het gaat hier om een 43 inch televisie. 43 inch x 2,54 x 3 = 327 centimeter, ofwel afgerond 3,3 meter. Dit is de ideale kijkafstand voor een 43 inch televisie. Deze formule kan je nu toepassen op andere meeteenheden.

Andere factoren om rekening mee te houden zijn schermtype en schermresolutie. Daarover vind je meer terug bij de respectievelijke rubrieken “Technologie” en “Beeldkwaliteit”.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit en schermresolutie mogen niet met elkaar verward worden. Een goede resolutie is geen garantie op een goede beeldkwaliteit. De beeldkwaliteit wordt bepaald door de scherpte, het contrast, beeldweergave en beeldruis. Voor een goede beeldkwaliteit na te streven wordt aangeraden om een UHD-tv aan te kopen. De grote tv-fabrikanten bieden alleen nog maar UHD-tv’s aan op de markt.

Technologie

Iedereen heeft wel al eens gehoord van led-tv’s. Het gaat ofwel om een edge led, waarbij de led-lampjes zich aan de randen van het scherm bevinden. Ofwel om een direct led, waarbij de led-lampjes gelijkmatig verdeeld zijn over het gehele scherm. In theorie zal een direct led steeds leiden tot een betere beeldkwaliteit. In de praktijk is dit echter niet altijd zo, aangezien de fabrikant ook een belangrijke rol speelt met betrekking tot het toepassingsveld.

Verbruik

De televisies van vandaag verbruiken veel minder stroom ten opzichte van vroeger. De tijd dat plasmaschermen meer dan 600 watt verbruikten is gelukkig voorbij. Het gemiddeld verbruik van een 43 inch HD-tv is ongeveer 67 watt. Terwijl een 65 inch HD-tv ongeveer 115 watt verbruikt.

Hopelijk helpen deze tips om enerzijds te bepalen welke de ideale televisie voor je is, alsook tot de effectieve

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>