september 20

Waar moet je op letten bij het kopen van een traplift?

0  reacties

We kunnen allemaal op een punt komen dat we moeilijker gaan lopen. Vooral de leeftijd speelt hierbij vaak een belangrijke rol. Je kunt door een ongeval of een ziekte  moeilijker zijn gaan lopen. Om trap te kunnen lopen gebruik je meer zintuigen, dan je denkt. Je moet tijdens het traplopen je evenwicht goed kunnen bewaren, maar ook je oog coördinatie tijdens het traplopen moet goed zijn.

Wanneer er echter gebreken optreden, zou je kunnen overwegen om voor het naar boven en  beneden gaan, gebruik gaat maken van een traplift. De liften voor een trap hebben meerdere voordelen zoals, meer veiligheid en zelfstandigheid. Wanneer je niet meer op eigen kracht naar boven hoeft te gaan, bespaar je voor jezelf ook een hoop energie.

Voor die personen die door een of andere oorzaak een lichamelijke beperking hebben, is een traplift een uitkomst. Tijdens de aanschaf van een traplift moet je rekening houden met je budget en eventuele subsidies.

Het budget

Omdat er veel verschillende soorten liften voor een trap zijn, is het belangrijk dat je je budget goed in de gaten houdt. Je moet eerst goed kijken wat voor een traplift je wilt en wat je kunt besteden. Een traplift die langs een rail aan de trap is gemonteerd naar boven en beneden gaat, is over het algemeen het goedkoopste. Je kunt ook een duurder model nemen waarbij de stoel draaibaar is. Deze kunnen zowel bij rechte als draaitrappen gemonteerd worden. 

Daarbij moet je dus weten wat je budget is en kijken of je misschien vanuit de gemeente nog subsidie kunt krijgen. Ook moet eerst worden bekeken of er bij je wel een traplift geplaatst kan worden. Dat is niet op iedere trap mogelijk. Rechte trapliften hebben een breedte nodig van 70 cm en gebogen 75 cm. Om een traplift te kunnen plaatsen, moet de minimale breedte 62 cm zijn.

Omdat iedere trap anders is, is het plaatsen van een traplift maatwerk. Ze kunnen niet zomaar standaard worden geleverd. Er wordt op de plaats waar de traplift moet komen eerst de tekening gemaakt hoe de traplift geplaatst moet worden.

De kosten van een traplift

De kostprijs van een traplift is afhankelijk van het type en vooral ook van het aantal treden dat overbrugd moet worden. Voor de bevestiging aan een wenteltrap zijn de kosten vaak hoger dan € 10.000 Omdat een traplift een behoorlijk gewicht moet kunnen dragen, heeft dat ook invloed op de prijs. Er zijn zelfs speciale obesitas trapliften verkrijgbaar die personen tot 220 kilogram naar boven en naar benden kunnen vervoeren.

Naast de al genoemde prijzen zijn er ook wel goedkopere te verkrijgen. Het nadeel van deze trapliften is dat ze vaak in het midden van de gang beginnen en daarbij veel ruimte in beslag nemen.  Je moet ook rekening houden, als je een traplift aanschaft, met de jaarlijkse service- en stroomkosten. Voor de servicekosten moet je per jaar rekenen op € 400 tot € 500 en voor de stroomkosten kan het bedrag oplopen tot € 200.

Daarom is het belangrijk dat je vooraf berekent wat je daadwerkelijk kwijt bent voor het aanschaffen van een traplift. Wanneer je echter slecht ter been wordt en ook de andere zintuigen die je nodig hebt bij traplopen worden minder, dan is het overwegen van een traplift zeker op zijn plaats. De traplift kosten wegen dan niet op tegen de noodzaak.


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>