Waarom zijn we zo dol op de barbecue?


Zodra het een beetje zonnig is, of zelfs wanneer het simpelweg niet regent, zijn we er in de zomer massaal dol op: de barbecue. De laatste jaren lijkt de populariteit te zijn geëxplodeerd, is er sprake van een heus ‘barbecue-seizoen’ en schaffen we massaal grote, indrukwekkende barbecues aan die ons verzekeren dat het resultaat nog beter en lekkerder zal zijn dan wanneer je een normale huis-tuin-en-keukenbarbecue gebruikt. We veranderen, kortom, langzaam maar zeker in een echt BBQ-land. Wie had dat gedacht!

Kom niet aan mijn vlees!

Opvallend genoeg, zonder iedereen over één kam te willen scheren, zijn het vooral mannen die massaal dol zijn op de barbecue. Is het omdat zij van nature grotere vleeseters zijn dan vrouwen? Of is het omdat ze het stiekem altijd leuk blijven vinden, dat spelen met vuur? Feit is dat er ware BBQ-masters zijn, die doordeweeks niet of nauwelijks in de keuken te vinden zijn, maar zodra het in het weekend goed weer is voor een BBQ de culinaire regie compleet overnemen.

Even wat barbecue vlees halen in de supermarkt, daar doen deze mannen doorgaans niet aan. Nee, het moet wel goed vlees zijn. Bijzonder ook, bij voorkeur, vlees met een verhaal. Ten eerste omdat dat vaak lekkerder smaakt, een stuk vlees van een dier dat een goed leven heeft gehad is nu eenmaal van betere kwaliteit dan de zogenaamde kiloknaller. Maar ook omdat het er ook een beetje bij hoort, bijzonder vlees vinden. Zo imponeer je je vrienden en familie, je mede BBQ-masters, en laat je zien dat jij er écht verstand van hebt.

De kwaliteit wordt steeds beter

Al is het makkelijk om deze barbecue minnende mannen een beetje op de hak te nemen, voor één ding hebben ze wel gezorgd: de kwaliteit van de gemiddelde BBQ is behoorlijk omhooggegaan. De kwaliteit van het vlees is doorgaans vele malen beter dan de diepvries hamburger die vroeger te vaak op de BBQ belandde. Tegenwoordig is bijzonder en goed BBQ vlees bestellen bij de slager de normaalste zaak van de wereld: we weten veel beter wat we willen, wat echt lekker is, en willen vooral echt genieten van onze BBQ.

Daarnaast zorgen al die hightech barbecues er ook voor dat het vlees een stuk smakelijker en gezonder op ons bord beland. Was het vroeger vaak kiezen tussen twee uitersten, rauw of zwart, weten we ons vlees tegenwoordig steeds beter goed te garen zonder het te cremeren. Wel zo prettig voor de gezondheid, en een stuk smakelijker bovendien.

Deals die je niet mag missen

Apple Watch Series 3

PLaystation 5

Ring Video deurbel

Ook interessant

>