• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Health
  • /
  • Waarvoor is een ziektekostenverzekering zoal handig?

Een ziektekostenverzekering afsluiten is verplicht voor iedere inwoner in Nederland. Voor sommige mensen die nog niet eerder te maken hebben gehad met een zorgverzekering, is het niet direct duidelijk hoe het precies werkt en waar de verzekering goed voor is. Bijvoorbeeld als je naar Nederland verhuist vanuit het buitenland, en de zorg in jouw land van herkomst anders is geregeld. Of als je binnenkort achttien wordt en tot nu toe automatisch meeverzekerd was met je ouders. Is dit onderwerp voor jou ook nieuw, moet je een verzekering afsluiten, en vraag je je af waarom een ziektekostenverzekering precies handig is en hoe het werkt? We leggen je graag meer uit over dit onderwerp in dit artikel. 

Waar is een ziektekostenverzekering goed voor? 

Een ziektekostenverzekering of zorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt, en daarnaast ook zinvol om meerdere redenen. Allereerst omdat je als burger recht hebt op goede gezondheidszorg wanneer dat nodig is. De overheid heeft daarom bepaald dat iedere Nederlander recht heeft op ten minste de basiszorg, die vergoed wordt vanuit het basispakket. Het basispakket vergoedt de noodzakelijke zorgkosten, denk bijvoorbeeld aan kosten voor het ziekenhuis, medicijnen bij de apotheek, en huisartskosten.

Zo’n verzekering geeft je daarbij de zekerheid voor de toekomst dat je zorg krijgt die je nodig hebt, en niet opeens zelf voor hoge zorgkosten hoeft op te draaien als je ze maakt. Houd er wel rekening mee dat je de eerste 375 euro aan zorgkosten meestal eerst zelf moet betalen, vanwege het verplichte eigen risico. 

Hoe werkt de verzekering? 

Als je een zorgverzekering gaat kiezen, ben je dus in elk geval verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Als je dan hoge zorgkosten maakt, kun je deze terugkrijgen via je verzekeringsmaatschappij. Het basispakket is voor iedereen hetzelfde, en wordt landelijk bepaald door de overheid. 

Omdat het basispakket niet alle zorgkosten vergoedt, kun je er ook voor kiezen om een extra aanvullende verzekering te kiezen. Dit aanvullende pakket vergoedt de zorgkosten die niet in het basispakket vallen. Bijvoorbeeld kosten voor behandelingen bij een alternatieve arts, of extra behandelingen bij de fysiotherapeut, maar ook extra mondzorg of oogzorg. Er zijn verschillende aanvullende verzekeringen. 

Verwacht je dus het komende jaar veel zorg nodig te hebben die niet in het basispakket is inbegrepen? Dan is het voor jou misschien handig om ook een aanvullend pakket te kiezen dat is afgestemd op jouw persoonlijke zorgbehoefte. Door de zorgkiezer in te vullen kun je erachter komen welke verzekering en welk pakket het beste bij jouw situatie past.

Waarom betaal je iedere maand premie?  

Iedereen in Nederland betaalt verplicht maandelijks een bedrag aan zorgpremie aan de verzekeringsmaatschappij. Dit doe je om je eigen zorgkosten te kunnen vergoeden als je ineens veel zorg nodig hebt, maar je betaalt ook mee aan de zorgkosten van een ander, dit vanuit de solidariteitsgedachte. 

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>