juli 1

Waarvoor wordt een splitter voor gebruikt?

0  reacties

Er zijn vandaag de dag verschillende manieren om twee apparaten met elkaar te verbinden. Dit kan bijvoorbeeld via wifi, maar ook met behulp van bluetooth. Dergelijke draadloze verbindingen kunnen alleen gemaakt worden tussen de nieuwste apparaten. Hierdoor denk je mogelijk dat je de oudere apparaten niet met elkaar kunt verbinden. Toch is dit wel degelijk het geval. Je kunt namelijk een splitter gebruiken voor het verbinden van twee of meer apparaten. Veel mensen gebruiken zo’n kabel, maar toch weet lang niet iedereen wat het doel van een splitter is. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in deze tekst namelijk waar een splitter voor gebruikt wordt.

Geluid

Om audio van het ene apparaat op het andere apparaat af te spelen, kun je de apparaten verbinden met behulp van een 3,5 mm jack. De naam van deze kabel doet bij jou mogelijk geen belletje rinkelen. Dat is goed mogelijk, want de meeste mensen kennen deze kabel beter onder de naam AUX. Beide uiteindes van deze kabel zijn allebei voorzien van een 3,5 mm stekker. Deze past onder meer in jouw smartphone en in jouw autoradio. Wil je onderweg muziek van jouw telefoon afspelen op de radio? Dan verbind je de twee apparaten met behulp van de AUX-kabel met elkaar.

Wil je muziek afspelen via twee afzonderlijke luidsprekers? Dan moet je deze allebei verbinden met het apparaat waarop de muziek wordt afgespeeld. Met een standaard 3,5 mm jack is dit niet mogelijk. Beide uiteindes van zo’n kabel zijn namelijk voorzien van een plug, waardoor je maximaal twee apparaten kunt verbinden. Als je twee luidsprekers aan wilt sluiten, heb je een jack splitter nodig. Eén van de uiteindes van deze kabel heeft namelijk twee openingen voor een AUX-kabel. Hierdoor kun je muziek op meer dan één apparaat afspelen.

Televisie

Veel televisies worden vandaag de dag middels een HDMI-kabel gekoppeld aan een ontvanger. Als je in meerdere ruimtes in huis tv wilt kijken, heb je meestal meerdere ontvangers nodig. Ondanks dat veel aanbieders tegenwoordig digitale televisie aanbieden, geldt dit niet voor iedereen. Soms wordt het signaal namelijk ook nog verzonden via een coaxkabel. Is dit bij jou thuis ook het geval? Dan denk je misschien dat het niet mogelijk is om meerdere televisies met elkaar te verbinden. Toch is dit wel degelijk het geval. Je kunt namelijk een zogeheten coaxsplitter gebruiken.

Een coaxsplitter is een klein kastje met één ingang en meerdere uitgangen voor een coaxkabel. Toch is het niet zo dat er slechts één coaxsplitter te koop is. Nee, want je kunt kiezen uit verschillende exemplaren. Zo zijn er bijvoorbeeld metalen en plastic splitters te koop. Een plastic splitter is goedkoper, maar een metalen splitter geniet de voorkeur. Waarom? Omdat metaal signalen van buiten afschermt. Dit komt de beeldkwaliteit van de televisies die aangesloten zijn op de splitter ten goede.

Monitoren

Heb je thuis of op het werk nog een vaste computer staan? Dan staan de monitor en de computer middels een VGA kabel met elkaar in verbinding. Beide uiteindes van een standaard VGA-kabel hebben één stekker. Hierdoor is het niet mogelijk om meer dan twee apparaten met elkaar te verbinden. Wil je jouw laptop of computer aansluiten op twee externe schermen? Dan is dit niet mogelijk met een standaard VGA-kabel. Met een splitter kan dit wel. Doordat deze kabel drie stekkers bevat, is het mogelijk om drie apparaten met elkaar te verbinden. Deze splitter dupliceert het signaal, waardoor je op beide schermen hetzelfde beeld ziet. Met een splitter is het dus niet mogelijk om jouw beeldschermen uit te breiden.


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>