Het is heerlijk om bij het barbecueën of gourmetten een biertje te drinken – daarover geen twijfel Maar weet je wat er nog méér erg lekker smaakt bij vlees? Wijn! Dus wil je een keer iets anders drinken bij je gourmet, of misschien wel je partner verrassen met je eigen kookkunsten, haal er dan eens een lekker flesje wijn bij tevoorschijn. Wij helpen je wel de juiste te kiezen.

Rood vlees

Bij rood vlees is – je raadt het al – rode wijn het lekkerst. Toch zit hier verschil in per manier van bereiding. We kennen verschillende soorten rode wijn: soepel, vol, sterk en krachtig. Qua smaak zijn de meeste rode wijnen mild, fruitig, kruidig of complex. De soepele, milde en fruitige wijnen zijn eenvoudig van smaak en makkelijk weg te drinken. Kruidige, volle, sterke en krachtige wijnen kunnen een beste stevige slok zijn en complexe rode wijnen kunnen even wennen zijn als je geen rode wijn gewend bent.

Gegrild

Bij gegrild rood vlees kies je voor een complexe, krachtige rode wijn, zoals Barolo.

Gebraden

Bij gebraden rood vlees zijn dezelfde wijnen als bij gegrild lekker; complex en krachtig. Varkensrollades zijn ook erg lekker met kruidige wijn, zoals Shiraz. Bij varkensgebraad kan zelfs een stevige witte wijn zoals Chardonnay lekker zijn.

Gebakken

Bij gebakken rood vlees hangt het sterk af van het soort vlees dat je kiest. Bij speklap is bijvoorbeeld een fruitige rode wijn als Beaujolais lekker, terwijl een schnitzel het best met een soepele rode wijn zoals Bourgogne gedronken kan worden, of met witte wijn, zoals Riesling. Ook buikspek gaat goed met zowel rood als wit; stevig, romige rode wijn zoals Rhône, of een complexe witte wijn als Riesling.

Gestoofd

Bij gestoofd rood vlees kan de rode wijn niet krachtig genoeg zijn, zoals Toscane. Stoof je met rode wijn? Dan kan het ook heel lekker zijn om de rode wijn die je gebruikt hebt, ernaast te drinken.

Barbecue

Bij rood vlees van de barbecue kan je voor volle wijn kiezen, zoals Primitovo.

Bewerkt

Bij bewerkt rood vlees zijn fruitige wijnen lekker. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Chianti.

Wild

Bij wild zijn kruidige of stevige rode wijnen smakelijk, zoals Barbaresco.

Wit vlees

Bij wit vlees kan zowel rood als wit erg lekker zijn. Welk van de twee beter past, baseer je vaak op je eigen persoonlijke voorkeur, maar er zijn andere factoren die mee kunnen spelen. Kook je bijvoorbeeld met veel specerijen, dan kan je beter een lichtere wijn kiezen, zoals wit.

Kip

Bij kip zijn fruitige, lichte wijnen het lekkerst, het liefst zonder houtrijping. Denk hierbij aan witte Riesling of rode Pinot Noir.

Eend

Bij tamme eend is een lichte wijn lekker, zoals rode Merlot, of witte Pinot Grigio. Voor wild kan je beter sterke wijn kiezen, zoals rode Syrah of witte Chardonnay.

Kalkoen

Bij kalkoen is een rijke witte wijn als Chardonnay het lekkerst, of een fruitige rode wijn, zoals Pinot Noir. Ook rosé smaakt er goed bij.

Wild

Bij wild gevogelte zit je vaak met een stevige witte wijn als Chardonnay goed, of een lichte rode wijn zoals Pinot Franc. Duif is lekker met stevige rode wijn, zoals Bordeaux.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>